ZERO WASTE A KONYHÁBAN - 6 TIPP, HOGY KEVESEBB SZEMETET TERMELJ

photo-1463490093487-b0ffe9b8e140.jpeg

Ha sikerüt műanyagcsomagolás mentesen bevásárolni, akkor már nagy lépést tettünk az életmód váltásunk felé. Fontos ez a környezettudatosság, hiszen az adatok nagyon is elkeserítőek. A zero waste mozgalom amierikai szóvivője szerint egy átlagos ember éves szinten annyi szemetet termel, mintha nyolc barátjának együttes testtömegét dobná ki a kukába. Ez lebontva átlagban körülbelü napi 1 kg szemét. Az általunk termlet hulladék  nagyja pedig műanyag, amit még ha újra is hasznosítunk, úgynevezett  második generációs tárgy, amit belőle készítenek, már általában tényleg és végleg a szeméttelepen végzi. Jobb esetben a szeméttelepen.

NE MARADJATOK LE SEMMI ÚJDONSÁGRÓL, KÖVESSETEK MINKET A FACEBOOKON IS ITT

VAGY AZ INSTAGRAMON KATÁT ITT, BARNÁT ITT

Egy héttel ezelőtt olvashattatok a lakásdekor zero wastesítéséről, illetve, hogy például a mi nappalinkban mi az a "szemét", amit megmentettem az utcáról, illetve mi az a berendezési tárgy, ami csak színre nem tetszett, de nem dobtuk ki, hanem inkább újrahasznosítottuk. Lefestettük. Most viszont jöjjön a lakás egy újabb szegmense a konyha, ahol a műanyag szinte mindenhol jelen van. Pontokba szedtem néhány tippet/trükköt, amivel hulladékmentesebbé tehetitek a lakás ezen részét. 

pexels-photo-531446.jpeg

1. Műanyag dobozok helyett használj csatos üveg, vagy dunsztosüveg tárolókat (ezeket ha nem töltöd tele a fagyasztóba is beteheted), műanyag tálkák helyett szintén üveg, fa vagy zománc tálakat. A fa természetes és komposztálható anyag, melyből nem csak edényeket, hanem deszkát, kanalat is lehet készíteni. A zománcozott edények pedig nagyon tartós darabok. 

2. Papírtörlők helyett használj inkább pamut felmosó és törlőrongyokat vagy konyharuhát. Én az utóbbit használnom. A műanyag mosogatószivacs is helyettesíthető fa mosogatókefével. (itt én még nem cseréltem) Sőt az igazán elszánatak akár a mosogatószert is leválthatják szódabikarbónára és ecetre, vagy ökutudatos tisztítószerekre (én az utóbbi híve vagyok inkább a mindennapokban, bár mosogatásnál, zsíroldásnál ecetet használok keverve ökotudatos tisztítószerrel) 

3. A sütés-főzés után keletkezett konyhai hulladékot is kezelheted környezettudatosan. Mégpedig komposztálással. Komposztálót nem csak kertben, hanem lakásban is lehet készíteni. További infókat itt találsz www.hulladekmentes.hu 

photo-1495203552283-d5567395bf52.jpeg

4. Kerüld a papírszalvétákat. Ezekből elég sok elfogyhat egy-egy nap vagy egy hét alatt, előállításukhoz pedig olyan természeti erőforrásokat vesznek igénybe, amelyek növelik az ökológiai lábnyomunkat. Helyette pamutszalvétát használhtunk akár többször is.

5. Ami szintén nagyon fontos, hogy kerüld a szívószálat! Tudtad, hogy egy szívószál összesen pár percig van csak használatban, viszont 100 év szükséges a lebomlásához? Budapesten már vannak szívószálmentes helyek pl. Funky Pho, de nagyon sok helyen automatikusan beleteszik az italunkba. Szóljunk a pincérnek, hiszen a limonádé vagy akár a koktél szívószál nélkül is ugyanolyan jól fog esni. 

6. És ugyanígy a kapszulás kávé. Bár a Nespresso is újrahasznosítja a kapszuláit, ha összegyűjtöd nekik egy műanyag zacskóba :) gondoljunk arra, amit a post elején is írtam. A műanyag úgynevezett második generációs tárgy. Használj például inkább frenchpresst. 

TOVÁBBI INFORMÁCIÓKAT A ZERO WASTE ÉLETMÓDDAL KAPCSOLATBAN ITT OLVASHATSZ

 

NE MARADJATOK LE SEMMI ÚJDONSÁGRÓL, KÖVESSETEK MINKET A FACEBOOKON IS ITT

VAGY AZ INSTAGRAMON KATÁT ITT, BARNÁT ITT

forrás: Printa Zero Waste Guide 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://totalpackage.blog.hu/api/trackback/id/tr8113640202

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

img_4826.png

T O T A L P A C K A G E

A Total Package Ruttner Kata mindfulness life coach, szabadúszó újságíró, minőségi életmód blogja. Egy olyan csomag, amelyben egymás után gyűlnek azok a valóságos tapasztalások, melyek által az élet teljes lehet, amelyek által egyensúlyba kerülhetünk. Lassítsunk le együtt a mindennapos rohanásban!

K A P C S O L A T

totalpackage.email@gmail.com

süti beállítások módosítása