ÍGY SEGÍTHETSZ MAGADON, HA A MÚLTON VALÓ RÁGÓDÁSOD TÖNKRETESZI A JELENED
Mindfulness és coaching a mindennapodban

photo-1519562562469-0efb1ca117dd.jpeg

Hányszor volt már olyan az életemben, hogy annyira belepörgettem magam a múltba, hogy a jelenből teljesen kikapcsoltam... Nem tudtam koncentrálni, nem érdekelt semmi, csak kattogtam egy dolgon és nagyon nehéz volt bármi olyanra is figyelnem ami akkor és ott körülöttem történt. Ha ilyen volt régebben, akkor nálam általában az történt, hogy egyszercsak meguntam az önsanyargatást és elhatároztam magam. Elhatároztam, hogy nem rágódom a múlton. De az vissza-visszatért. Mindfulnessel, légzéssel, a jó dolgokra való koncentrálással viszont könnyebb elengedni a rossz dolgokat még akkor is, ha újra és újra kopogtatnak. Mutatom hogyan....

ÉLETMÓD TANÁCSOKÉRT, TUDATOS JELENLÉTÉRT KÖVESS A FACEBOOKON, AZ INSTÁN VAGY CSATLAKOZZ A MINDFULNESS PACKAGE CSOPORTHOZ! 

De előtte még egy kis érdekes infó. Kutatások szerint naponta több tízezer gondolat fut át az agyunkon, ezek között vannak pozitívak és negatívak is, és többségében a negatívumokat vesszük észre. Nem csak a mindennapokban van ez így, hanem sokszor életperiódusokra is ráhúzható ez a megállapítás. Nem csoda, hiszen biológiailag arra vagyunk kódolva, hogy a negatív dolgokra jobban odafigyeljünk, mint a pozitívakra. De hogy lehet ezt a tudatosság segítségével megfordítani? 

NE HAGYD, HOGY A MÚLTON VALÓ RÁGÓDÁS TÖNKRETEGYE A JELENT 

Első lépésként szedd listába, vagy rajzold fel egy körbe hogy most a jelenben mi minden jó van az életedben. Ezt az eszközt a coaching úgy hívja, hogy az életed köre. 

FELADAT: Rajzolj fel egy kört, ez a kör jelenti az életed. A kört bontsd két cikkelyre. Az egyik a jó dolgok cikkelye, a másik pedig a rossz dolgoké. Figyelj arra, hogy a jó dolgok kapják a nagyobb cikkelyt a negatívumok pedig a kisebbet. Írd össze csak azokat a dolgokat amelyeket a kör pozitív cikkelyeibe tennél! 

A feladat segít abban, hogy meglásd mennyi jó dolog van az életedben és abban is támogat, hogy tudj a jó dolgokra figyelni.

eletedkore.jpg

Egyébként egészen az őskorig kell visszamennünk ahhoz, hogy megértsük miért inkább a negatívumokra figyelünk. A magyarázat viszont egyszerű. A pozitív dolgokra való odafigyelésnek evolúciósan nem volt akkora hozadéka. Az optimista ősember lehet, hogy boldogabb volt de hamarabb a mamut áldozatává vált, míg az utóbbi aki pesszimistán állt a dolgokhoz, sokkal óvatosabban és felkészültebben viselkedett akár akkor amikor vadászott, így nagyobb eséllyel élt túl. Az optimista ősünknek hamar bevégeztetett, így génjeit nem adhatta tovább. 

Persze ez nem azt jelenti, hogy minden helyzetben az evolúciós folyamatokra hivatkozva a pesszimizmusban szenvedve kell léteznünk. Nagyon is érdemes és fontos a jóra figyelni. Kutatások bizonyítják, hogy pozitív hozáállással sokkal boldogabbak és kiegyensúlyozottabbak lehetünk. Könnyebben megbírkózunk a stresszel, jobban tudunk kapcsolatokat létesíteni és a pozitív hozzáállás még az immunrendszerünket is erősíti. 

Úgy, ahogy a mindfulness is, amely szintén segíthet negatívumokon, fájdalmas dolgokon való kattogáskor. 

FELADAT: Szívd be a levegőt, majd fújd ki. Koncentrálj a jelenre, az adott pillanatra, légy hálás azért, hogy élsz. Idézd fel azt a dolgot, ami fájdalmas, vagy amit esetleg megbántál, időzz el vele egy kicsit gondolatban, majd képzeld el ezt a gondolatot homokvárnak, ami összeomlik és elfújja a szél. 

És még valami, amit nemrég olvastam és nekem nagyon sokat segít. Soha ne tedd fel a kérdést, hogy mi lett volna ha... Hiszen a ha az nincs... Így ezzel a módszerrel is csökkented a stresszt és fókuszálhatsz a jelenre, vagy a célokra. 

Persze nem azt mondom, hogy a problémákat, vagy a fájdalmakat nem kell megélni. Dehogynem, sőt! Ám egy idő után ezek csak leblokkolnak, lehúznak. Ilyenkor pedig segítség kell. És a coachinggal valamint a mindfulness-szel Te is segíthetsz saját magadon. A fájdalmas dolgok leomolhatnak mint a homokvár, ezzel könnyítenek a helyzeteden, de fontos, hogy lenyomatai legyenek, például tanuljunk belőlük, fejlődjünk általuk, hogy legközelebb ne fussuk ugyanazokat a köröket. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://totalpackage.blog.hu/api/trackback/id/tr7413856096

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

img_4826.png

T O T A L P A C K A G E

A Total Package Ruttner Kata mindfulness life coach, szabadúszó újságíró, minőségi életmód blogja. Egy olyan csomag, amelyben egymás után gyűlnek azok a valóságos tapasztalások, melyek által az élet teljes lehet, amelyek által egyensúlyba kerülhetünk. Lassítsunk le együtt a mindennapos rohanásban!

K A P C S O L A T

totalpackage.email@gmail.com

süti beállítások módosítása