DR. SOMKÖVI ÁGNES, KAPCSOLATANALITIKUS
Beszélgetni a magzattal az anyaméhben.

drsomkovi_002.jpg

A psziché. Ennél érdekesebbet el sem tudok képzelni, folyamatos munka, de folyamatos fejlődési lehetőség is, ismerkedés saját magunkkal, vagy éppen a magzatunkkal. Merthogy egy magyar pszichológia módszer segítségével fel lehet venni a kisbabával az anyaméhen belül is a kapcsolatot, meg lehet vele beszélni a mindennapok történéseit és fel lehet készíteni a világra amelybe majd érkezik. Raffai Jenő, Hidas György és Vollner Judit e módszerét bemutató könyvével (Lelki köldökzsinór: beszélgetek a kisbabámmal) még a várandósságom elején találkoztam, nem volt kérdés, hogy menni fogok a kislányommal. Hónapok óta járok kapcsolatanalízisre, most kapcsolatanalitikusom Raffai Jenő özvegye Dr. Somkövi Ágnes válaszol arra, hogy pontosan mi is ez a módszer, amellyel már a születés előtt mély kapcsolatot alakíthatnak ki gyermekükkel a kismamák és a kispapák is. 

ÉLETMÓD TANÁCSOKÉRT, TUDATOS JELENLÉTÉRT KÖVESS A FACEBOOKON, AZ INSTÁN VAGY CSATLAKOZZ A MINDFULNESS PACKAGE CSOPORTHOZ! 

De előbb néhány mondat bevezetésként. A kapcsolatanalízis a pszichoterápiából indult el, még a 90-es években Raffai Jenő és Hidas György fejlesztették ki. A két szakember súlyos pszichés betegek kezelése közben figyelte meg, hogy egyes klienseik nem megfogható gondolatokat mondtak el, hanem testérzetekről kezdtek el beszélni. Szorításról, bezártságról, nyomás érzésekről és arról, hogy a pszichoterapeuta testében érzik magukat. Ezek pedig mind arra utaltak, hogy az anyaméhben zajlottak ezek a történések. Raffai és Hidas rájöttek, hogy ezek a magzati korban történt traumák okoztak betegeiknél problémákat. Miután ezekkel a testérzetekkel kezdtek el dolgozni, a klienseik állapota javulni kezdett. A következő lépés pedig az volt, hogy ha már rájöttek arra, hogy van egy ilyen módszer, amivel a magzati kórba be lehet nyúlni, akkor nem várják meg, hogy a betegségek esetlegesen kialakuljanak, hogy a traumák nagyon mély lenyomatot okozzanak a testben, hanem ezt prevencióként fogják használni. 

img_1714_2.JPG

Ágnes - bár én tudom, hisz ide járok - de most laikusként fogok kérdezni. Kérem mesélje el, hogy hogyan néz ki gyakorlatban a kapcsolatanalízis módszere? Mi történik, ha egy kismama felkeresi Önt? 

A módszer egyik fő pillére egy relaxációs szöveg, amely segít a kismamának ellazulni. Hiszen a cél, hogy a kismama bemenjen a testébe, felvegye a kapcsolatot először a méhhel, majd a gyermekével. Majd az onnan jövő gondolatokat érezze át, lehetőség szerint fogalmazza meg. 

Hogy néz ki, ez a kommunikáció? Sokaknak nehéz elképzelni, hiszen beszélgetésként a legtöbben, a legtöbbször inkább a szavak nyelvére gondolnak. 

Azt tudni kell, hogy a magzat az olyan helyzetben van, ahol még nincsenek szavak csak érzések. Igazán képek sincsenek,  tehát a kismamának biztos, hogy valamilyen testérzése van. Valami melegség, valami hidegség, szorítás, tágasság érzés, a boldogság érzése. Ezeket az érzéseket tudja az anya képpé, gondolatokká, szavakká áttenni. Olyan, mintha a magzat érzéseinek egy szócsöve lenne. Tehát gyakorlatilag az anya emlékeit, érzéseit használja fel a magzat. Nyilván ebbe nagyon sok közös van. Közösen élik át ezeket a perceket, pillanatokat és nagyon el lehet különíteni, hogy mikor van szó kizárólag az édesanyáról és mikor van szó kizárólag a magzatról. 

Miről számolnak be a kismamák egy-egy kapcsolatanalízis során? 

Nagyon gyakran képekben látják a méhnek a belső terét és ez nagyon gyakran valami kuckóhoz hasonlít, valamiféle házikóhoz, leginkább az otthonhoz a fészekhez. És ha bármi veszteség, vagy valami negatív érzéstömeg van, azt valahova elpakolják a szobának a sarkába és ezt amolyan sötét foltként élik meg. A másik érdekesség, hogy miközben érzi, hogy a babája a méhében hol van, azt tapasztalja, hogy a méhen belül a másik oldalra vonul el a baba. Mintha a magzat érezné, hogy ott valami negatív dolog van a méhnek a másik  részében. Hogy ott fiziológiai szinten mi történik, - hogy például nem olyan a keringés azon a területen... - ezt nem tudjuk megmondani. Bár én azt gondolom, hogy a baba nagyon sokszor pont ezt érzi: a stresszhormonokat, a keringést, az oxigénellátást, a tápanyagot. És valahogy ez van összeköttetésben a lelki dolgokkal. 

Mi a legfontosabb különbsége a kapcsolatanalízisnek a többi baba-mama programhoz képest?  

Nálunk a legfontosabb, hogy meghallgassuk a magzatnak az üzeneteit, megismerjük őt. Ezek nagyon egyszerű dolgok lehetnek. Például, hogy milyen a napi ritmusa. Egy korán fekvő, korán ébredő, egy zenét szerető babáról van-e szó, vagy nagyon fontos-e neki az, hogy mit eszik... és különböző visszajelzésekből ezt látjuk is, hogy születés után ezeket a tulajdonságokat tapasztalják is az anyukák. 

"TEHÁT AMIKOR MEGSZÜLETIK A BABA, AKKOR MÁR NEM EGY ISMERETLEN VALAKI JÖN A VILÁGRA, AKIBE CSAK AZ ÉN VÁGYAIMAT TETTEM BELE, HOGY MILYEN GYERMEKET SZERETNÉK, HANEM SOKKAL INKÁBB EGY VALÓSÁGOS GYEREK SZÜLETIK, AKI MÁR PONTOSAN TUDJA, HOGY MI MINDENT BESZÉLT MEG AZ ÉDESANYJÁVAL. EGY SOKKAL TUDATOSABB ÉS KIVÁNCSIBB GYEREK." 

Ezek a gyerekek születés után nagyon tiszta szemmel néznek. Körülnéznek, megnézik azokat az embereket, akik a születésüknél jelen vannak. És a visszajelzés azoktól az emberektől, akik nem tudják, hogy az anyuka milyen programban vett részt, általában az, hogy azt mondják, olyan, mintha 1-2 hetes gyerekről lenne szó. Annyira aktívan jelen van a világban. Olyan, mintha vele nem úgy történnének a dolgok, hanem ő pontosan tudja, hogy mit akar és ebben aktívan részt is tud venni. Általában az anyukákat is pont erre próbáljuk rábeszélni, hogy ők is aktívan vegyenek részt, mondjuk a szülésben. Figyeljenek egymásra mert az egymás hatásából tud egy nagyon jó születés létrejönni. 

16075bb6-10af-4bae-9d75-9e42f1d98a0c.JPG

Korábban egy Feldmár könyvben olvastam és  most nagyon motoszkál bennem egy mondat, amelyet a pszichológus írt le. Feldmár szerint születéskor a babának halálfélelme van, ezért is lehet trauma a világrajövetel. Önnek erről mi a véleménye?

A születést én úgy tudom elképzelni, hogy ez egy nagyon speciális helyzet, ahol két test egymásra hat. Az, hogy pontosan a születendő gyermek milyen fizikai hatásnak van kitéve az nagyon sok mindentől függ. Az egy anatómiai helyzet, hogy a születendő gyermek és az anyai test között milyen kölcsönhatás van. Mennyire szorítja például, vagy milyen a gyermek fájdalomtűrő képessége. Tehát lehet egy ugyanolyan anatómiai helyzetet egy nagyon jó szülésnek is megélni és egy traumának is megélni. A kapcsolatanalízisnek az utolsó négy hete az pont arról szól, hogy nem csak lélekben, hanem testben is átbeszéljük a szüléssel kapcsolatos történéseket. A  fiziológiai változásokat, hogy pontosan mi történik a magzattal, amikor beindul a szülés. Milyen hatások érhetik. Én azt gondolom egyébként, hogy maga születés egy nagyon bekódolt folyamat. 

"ÉS HA AZ ÉDESANYA NEM FÉLELEMMEL, HANEM EGYÜTTMŰKÖDÉSSEL, TÁMOGATÁSSAL VAN A MAGZATÁVAL, AKKOR NEM HISZEM, HOGY A BABA HALÁLKÉNT ÉLNÉ MEG EZT A SZÜLETÉST, HANEM EGY OLYAN KIHÍVÁSKÉNT, AMI UTÁN EGY NAGYON NAGY SIKERÉLMÉNY AZ, HOGY Ő MEG TUDOTT SZÜLETNI. HISZEN EGY SZŰKÖS FOLYOSÓN KERESZTÜL ANYAI SEGÉDLETTEL KI TUD BÚJNI."

 Kinek érdemes kapcsolatanalízisre jelentkezni? 

Azt gondolom, hogy kapcsolatanalízis nélkül is lehet egy nagyon jó szülést és születést produkálni. De azoknak érdemes kapcsolatanalízisbe jönni, akik tudatosan készülnek az anyaságra, vagy azt gondolják, hogy a múltjukban van bármi, ami a gyermeküknek a magzati létét ronthatja. A problémák lehetnek korábbi veszteségek például. Ezek a veszteségek lehetnek korábbi babáknak az elvesztései, abortuszok, vetélések. Lehetnek családi veszteségek, szülők elvesztése, akár a férj elvesztése, bármi amit a kismama veszteségnek él meg. Ezektől tudjuk tehermentesíteni a magzatot. De ez nem terápia. Itt nem arról van szó, hogy ezeket a pszichés állapotokat meggyógyítjuk a kismamáknál. Sokkal inkább arról, hogy a kismama el tudja mondani a babájának, hogy ezek a problémák - bár érezheti az anyuka szorongását - de nem az ő problémái. Ezekkel az anyukának kell megküzdenie, ezzel le tudjuk venni a terhet a magzatokról, a gyerekekről. 

Kapcsolatanalízisre a kismamákkal a kispapák is mehetnek (az én párom Barna például elkezdett velem járni). Ennek részleteiről kérdezd a kapcsolatanalatikust, akihez jelentkezel. 

ÉLETMÓD TANÁCSOKÉRT, TUDATOS JELENLÉTÉRT KÖVESS A FACEBOOKON, AZ INSTÁN VAGY CSATLAKOZZ A MINDFULNESS PACKAGE CSOPORTHOZ! 

A bejegyzés trackback címe:

https://totalpackage.blog.hu/api/trackback/id/tr1113858196

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

img_4826.png

T O T A L P A C K A G E

A Total Package Ruttner Kata mindfulness life coach, szabadúszó újságíró, minőségi életmód blogja. Egy olyan csomag, amelyben egymás után gyűlnek azok a valóságos tapasztalások, melyek által az élet teljes lehet, amelyek által egyensúlyba kerülhetünk. Lassítsunk le együtt a mindennapos rohanásban!

K A P C S O L A T

totalpackage.email@gmail.com

süti beállítások módosítása