T O T A L P A C K A G E

MEDITÁLNI SZERETNÉL, DE NEM TUDOD, HOGY KEZD EL?

MEDITÁLNI SZERETNÉL, DE NEM TUDOD, HOGY KEZD EL?

Egy alapmeditáció, gyakorláshoz, kezdőknek

22195769_10213941760114191_6029907824280463486_n.jpg

fotó: Horváth Barnabás, helyszín: Samsara 

Mi kell ahhoz, hogy meditálj? Vágy, elhatározás egy hely ahol le tudsz ülni és figyelem. Figyelem a jelenre. A meditálást elkezdeni nem nehéz, abból szokást kialakítani már nagyobb feladat. Pedig a meditáció sikeressége csak és kizárólag a gyakorlásban és a rendszerességben rejlik. Ha nem tudsz belőle rendszert csinálni, - úgy van ez, ahogy a sportnál - nem érzed majd folyamatosan az előnyeit, csak éppen akkor amikor csinálod és ott, ahol csinálod. Egy buddhista mondás szerint a meditációt nehéz tanítani, megérteni úgy lehet, ha átéljük. 

NE MARADJATOK LE SEMMI ÚJDONSÁGRÓL, KÖVESSETEK MINKET A FACEBOOKON IS ITT

VAGY AZ INSTAGRAMON KATÁT ITT, BARNÁT ITT

H O G Y A N  K E Z D J  H O Z Z Á  ?

IDŐTARTAM: kezdetnek elég öt perc

AMIKRE SZÜKSÉGED LESZ: stopper óra (vagy a telefonod időzítője), egy magas támlájú szék (hogy egyenesen tudj ülni), vagy egy ülőpárna, amelyen törökülésben, vagy lótuszülésben, esetleg a feneked alá téve hátrahúzott lábakkal is ülhetsz. A falhoz is támaszkodhatsz, ha úgy érzed kényelmetlen az ülés és nem tudod egyenesen tartani a hátad. 

A L A P M E D I T Á C I Ó 

Vonulj vissza egy csendes helyre, ahol nem zavar majd senki. Némítsd le a telefonodat, állítsd be az időzítőt 5 percre. 

Helyezkedj el kényelmesen, kezedet tedd a combodra vagy a térdedre, ejtsd az öledbe, vagy tedd a bal tenyeredbe a jobb tenyered. Ha úgy érzed (de ez nem kötelező) hunyd be a szemed, majd lassan szívd be a levegőt. A legjobb, ha a levegő útja az orrodon keresztül, a tüdődön át egészen a hasadig, vagy teljesen a medencédig áramlik és onnan fordul vissza. Figyelj a légzésedre, amíg belélegzel gondold azt, hogy elemelkedsz a székből vagy a földtől, majd amikor kilélegzel, akkor gondolatban ereszkedj vissza. 

A ki és belégzést, a gondolatbeli fel és leereszkedést így folytasd egészen addig amíg nem jelez az órád. Ezután lassan nyisd ki a szemed és figyeld meg hogy érzed magad. Állj fel és néhány másodpercre állj még meg, figyeld meg a  tested, az érzéseid és az elméd. 

crystals_fern_meditation_relaxation_and_letting_go_bohemian_hippie_gypsy_new_tarot.jpg

MI TÖRTÉNIK AKKOR, HA ELKALANDOZNAK A GONDOLATAID?

Az, hogy a légzés és annak figyelése közben egyszer csak betörnek a gondolatok, ide-oda cikáznak teljesen természetes. Zaklatott, nehezebb napoknál intenzívebben jönnek, míg ha le vagyunk lassulva akkor nyugodalmasabb a meditáció is, könnyebb a koncentrálás. Ha jönnek a gondolatok nincs más dolgod, mint megpróbálni visszatérni a légzésfigyelésre. Akkor se keseredj el, ha csak néhány másodpercig sikerül aztán újra figyelned a légzésed, mert megint elkalandozol. A lényeg, hogy engedd, hogy a gondolataid cikázzanak, de függetlenítsd magad tőlük, azzal, hogy a légzésedre figyelsz. A gondolatok többsége a múlton való rágódás, vagy a jövőn való töprengés. A múlt megváltoztathatatlan, a jövő pedig még nincs itt. A légzéssel viszont a jelenbe kerülhetsz. 

HÁNYSZOR MEDITÁLJ EGY HÉTEN? 

Lehetőleg minden nap, hisz a rendszerességgel érezheted leginkább a hatását, amelyekről ITT írtam bővebben. Viszont számomra az is elég jó hatása, hogy stresszes helyzetekben fix pontként vissza tudom hozni és elég csak a meditálásban töltött állapotra és érzésekre gondolnom, máris higgadtabban tudom kezelni a helyzeteket. 

Iktasd be a meditációt minden reggel, vagy este, majd amikor úgy érzed emelheted a meditálásra szánt időt, tedd meg azt fokozatosan. Az öt percből így, gyakorlással hamarosan fél órás vagy egy órás meditáció is születhet. 

Ha nem szeretnél lemaradni egyetlen mindfulness postról sem csatlakozz a facebookon a Total Mindfulness Package csoporthoz! De korábbi mindfulness postokat böngézhetsz ITT is. Ha pedig kérdésed van a témában bátran írj emailt a totalpackage.email@gmail.com-ra! 

NE MARADJATOK LE SEMMI ÚJDONSÁGRÓL, KÖVESSETEK MINKET A FACEBOOKON IS ITT

VAGY AZ INSTAGRAMON KATÁT ITT, BARNÁT ITT

 

MEDITÁLNI SZERETNÉL, DE NEM TUDOD, HOGY KEZD EL? Tovább
SLOW SHOPPING ÉS NATÚR KOZMETIKUMOK

SLOW SHOPPING ÉS NATÚR KOZMETIKUMOK

A tudatos szépségápolási rutin

img_6243_1.jpg

Összeszámoltad már valaha mennyi kozmetikai terméket vásároltál? És azt tudod, hogy milyen összetevőjű krémeket kensz a testedre? Nyilván, sokan kipróbáltunk már sokfélét, hogy a legjobb formánkat mutathassuk magunknak és a külvilágnak is, de mivel teszünk jót a bőrünknek? 

Valaki a natúrban, valaki a szintetikusban, és van aki a drággábban vagy az olcsóbb termékekben hisz. Hogy én miben hittem, azt nem nagyon tudom megfogalmazni. Mert bár nem a legproblémamentesebb a bőröm, annak ápolására valamiért sosem fordítottam olyan nagyon sok figyelmet. Megvoltak az alapcuccaim, de azok inkább közép vagy olcsóbb kategóriájú ápolók voltak. Soha nem vettem luxustermékeket, de natúr termékeket sem annyira. Inkább a népszerű tömegmárkákat válaszotottam.

NE MARADJATOK LE SEMMI ÚJDONSÁGRÓL, KÖVESSETEK MINKET A FACEBOOKON IS ITT

VAGY AZ INSTAGRAMON KATÁT ITT, BARNÁT ITT

P H I - T H E  N A T U R A L  C O S M E T I C  C O M P A N Y  

Amikor a Phi kozmetikumokat elém sodorta az élet fogalmam sem volt, hogy mire is számítsak, attól függetlenül, hogy néhány hónappal ezelőtt megpróbálkoztam bio krémekkel, de hosszútávon annyira nem váltak be. Úgy éreztem nem tudják ugyanazt, mint szintetikus társaik. A Phi termékei közül egy tonikot, egy arckrémet, egy reggeli szemkrémet és egy testápolót használok rendszeresen, és elmondhatom ez a márka kellett ahhoz, hogy letegyem a voksom a jó minőségű natúr kozmetikumok mellett. 

28056518_982820105199251_2403162570850344169_n.jpg

A brand szuper természetes, nagyon magyar és a környezetvédelemre is figyelnek, például There is no planet B feliratú vászontáskáikkal, vagy úgy, hogy sok üveget és kevés műanyagot használnak (Testápolójuk ezért is hasonlít inkább egy műanyag csomagolású üdítőre, mert így sokat tudtak spórolni a plasztikon). A krémeket Rácz Marianna fitoterapeuta, azaz gyógynövényszakértő készíti, a brand mögött marketingesként pedig Nagy Leia Tímea áll. A Phiola műhely a 3. kerületben a Selmeci utcában található, egy kis üzlet és mellette a labor, ahol a krémek készülnek. Mariann több mint 10 éve foglalkozik gyógynövényekkel természetgyógyászattal és natúrkozmetikumokkal. Mindenbe csak és kizárólag természetes alapanyagokat használ.

Online persze van lehetőség rendelni, de a bolt csak heti egyszer van nyitva, ezért is lehet a slow shopping a márkához köthető vásárlói attitűd, ami nekem nagyon tetszik. 

img_6239.jpg

És, hogy konkrétan én miket használok? Egy jázmin zöld teás tonikot, meggymagolajos arckrémet és testápolót, valamint egy zöld kávés szemkörnyékápolót. A tonikot és az arckrémet  reggel és este teszem a bőrömre. Mindkettőt imádom. És bár a kávés szemkörnyékápolót is jól esik felkenni, de az egy hónap alatt én olyan nagy különbséget nem láttam a nap kezdetén felpuffadt szemkörnyékemen. De mások vagyunk, valakinek teljesen beválhat az ami nekem nem annyira és persze fordítva is. 

A Z  E S T I  M I N D F U L N E S S  B Ő R Á P O L Á S O M 

Az arcrkém egyáltalán nem nevezhető nehéznek, vagy ragacsosnak. Én mégis kicsit felhigítom vízzel és úgy masszírozom be az arcomba. Reggel gyorsabban, este viszont kicsit lelassulva, tudatosabban. Most már rutinná vált az egyperces arcmasszázs lefekvés előtt, amivel az egész nap használt, van, hogy befeszült arcizmaimat próbálom lazítani. Ilyenkor csak erre a folyamatra, a krém állagára és illatára figyelek. Szóval nem csak a bőrömnek, vagy az izmaimnak, hanem az érzékszerveimnek is lazulás. Ez az esti mindfulness gyakorlatom a fürdőszobában. 

Ezek a termékek egyébként nem a legolcsóbbak, de nem is olyan drágák. Amúgy pedig a jó minőségű természetes kozmetikumokra nem is szokott a jellemző lenni, hogy fillérekbe kerülnek. Érdemes kipróbálni! 

NE MARADJATOK LE SEMMI ÚJDONSÁGRÓL, KÖVESSETEK MINKET A FACEBOOKON IS ITT

VAGY AZ INSTAGRAMON KATÁT ITT, BARNÁT ITT

 

SLOW SHOPPING ÉS NATÚR KOZMETIKUMOK Tovább
A TUDATOS JELENLÉT JÓTÉKONY HATÁSAI

A TUDATOS JELENLÉT JÓTÉKONY HATÁSAI

screen_shot_2018-03-10_at_22_35_25.png

Érezted már azt, hogy túl gyors minden? Hogy mennyire kaotikus, stresszes és nyomasztóak tudnak lenni a mindennapok, ha belekerülsz egy mókuskerékbe? Hogy milyen nehéz kiszállni onnan? Én éreztem és sokáig fogalmam sem volt, hogy mégis mit is tehetnék ellene. Hogy mi az amivel meg tudnám találni az egyensúlyomat. Aztán amikor két évvel ezelőtt elvégeztem egy life-coach tanfolyamot, ahol számos módszert tanultam, amelyek közelebb vittek önmagamhoz rájöttem a megoldás tulajdonképpen egyszerű. Időt kell szánnom saját magamra! Pszichológiai és fiziológiai kutatások sora bizonyítja, hogy mennyire káros az állandóan pörgő életmód, mentális és fizikai problémáinkat pedig jelentősen enyhíthetnénk, ha időt szánnánk a lelassulára. Ebben is segítségedre lehet a mindfulness! 

NE MARADJATOK LE SEMMI ÚJDONSÁGRÓL, KÖVESSETEK MINKET A FACEBOOKON IS ITT

VAGY AZ INSTAGRAMON KATÁT ITT, BARNÁT ITT

img_6611.JPG

Már évekkel ezelőtt is érdekelt a mindfulness és sokat olvastam róla, de én a buddhizmussal kezdtem. Buddhista közösségbe jártam, rendszeresen jógáztam és meditáltam. A tanulmányaim mellett tovább képeztem magam, így indultam el a mindfulness útján. A blogon már számos dolgot olvashattatok erről az irányzatról, de azt még nem gyűjtöttem gondosan pontokba szedve, hogy miért is érdemes a mindfulnesst elkezdeni. 

A  M I N D F U L N E S S  J Ó T É K O N Y  H A T Á S A I 

  • Csökkenti a stresszt, pozitívan változtatja meg az agyhullám tevékenységet
  • Javítja a koncentrációkészséget, segítve ezzel a tanulást és a memóriánk karbantartását 
  • Erősíti az immunrendszert, ellenállóbbá tesz a megfázással, influenzával és egyéb betegségekkel szemben
  • Segít leküzdeni a kényszeres gondolkodást, mert rövidre zárja a kényszerességre jellemző ismétlődő és addiktív gondolati ciklusokat
  • Nyugtat, így jobban tudunk koncentrálni, könnyebben megküzdünk a nehézségekkel, higgadtabbak maradunk idegesítő helyzetekben 
  • Erősíti az empátiát, mert hatására jobban tudunk azonosulni önmagunkkal és másokkal
  • Szebb lesz tőle a zene, mert hozzásegít a hangok igazi élvezetéhez azzal, hogy valóban a zenére koncentrálunk
  • Jobb lesz tőle az ételek íze, mivel képesek leszünk jobban élvezni az ízeket, ráadásul lelassulva ösztönösen kevesebbet fogyasztunk 
  • Segít önmagunk elfogadásában, megkönnyíti a kapcsolatteremtést másokkal 
  • Növeli a teljesítményünket, mert általa nyugodtabbak, magabiztosabbak vagyunk és mert jobban tudunk koncentrálni  

Ha nem szeretnél lemaradni egyetlen mindfulness postról sem csatlakozz a facebookon a Total Mindfulness Package csoporthoz! De korábbi mindfulness postokat böngézhetsz ITT is. Ha pedig kérdésed van a témában bátran írj emailt a totalpackage.email@gmail.com-ra! 

NE MARADJATOK LE SEMMI ÚJDONSÁGRÓL, KÖVESSETEK MINKET A FACEBOOKON IS ITT

VAGY AZ INSTAGRAMON KATÁT ITT, BARNÁT ITT

 

 

A TUDATOS JELENLÉT JÓTÉKONY HATÁSAI Tovább
BABANAPLÓ - A MÁSODIK TRIMESZTER

BABANAPLÓ - A MÁSODIK TRIMESZTER

screen_shot_2018-03-18_at_21_16_03.png

Nem akarok közhelyes lenni, de nem tudom mással kezdeni ezt a bejegyzést csak azzal, hogy elképesztő milyen gyorsan megy az idő. Itt a második trimeszter vége, amely úgy repült el ez elsővel együtt, mintha csak most lett volna október eleje, amikor a terhességi teszttel a kezünkben álltunk egymással szemben és mosolyogtunk. Ennek a mosolygásnak most sincs vége, de nem lenne igaz, ha azt mondanám nem voltak nehéz időszakok az elmúlt hónapokban. Pedig nekem eddig és remélhetőleg ezután is könnyű terhességem volt. 

Próbáltam és próbálok mindenre odafigyelni, a legjobbat megadni Emmának és magamnak is. Figyelek az ő és a testem jelzéseire is. Számos dolog volt, amelyek a második trimeszterben új tapasztalásokat adtak. Pontokba szedtem, hogy miben voltam leginkább tudatos a várandósságom elmúlt három hónapjában. 

NE MARADJATOK LE SEMMI ÚJDONSÁGRÓL, KÖVESSETEK MINKET A FACEBOOKON IS ITT

VAGY AZ INSTAGRAMON KATÁT ITT, BARNÁT ITT

1. ÉTKEZÉS

Az étkezésre a második trimeszterben talán még jobban odafigyeltem, mint az elsőben. Étrendet írtam és próbáltam magam hétről hétre minden esetben tartani hozzá. Szinte csak teljes kiörlésű pékárut és tésztát ettem, sok gyümölcsöt és zöldséget, kerültem a finomított cukrot, bár egy-egy Bounty vagy Kinder Bueno azért néha lecsúszott. :) Kompromisszumot kötöttem magammal és kijelöltem a szombatot az úgynevezett bűnözős napnak. Eddig (a 7. hónapra) 8kg-t híztam és bár az utóbbi hetekben a kilók irreálisan gyorsan felszöktek, mégis azt gondolom (remélem) a többsége inkább víz és a babával járó súlyok, mintsem felesleg. (Természetesen nem fogyókúrázom, csak nagyon odafigyelek arra, hogy egészséges ételeket adjak a szervezetemnek így a kisbabám szervezetének is) 

2. ÖLTÖZKÖDÉS

Szeretem a ruhákat, fontos, hogy miben vagyok, hogy nézek ki... Ezért is voltak nehéz napok... főleg, amikor egyik hétről a másikra pakoltam el a régi ruháimat, mert már nem jött rám semmi. Amúgy a minimalistáknak büszkén mutatnám meg a kapszulakollekcióm :) két nadrág, két ruha, olcsó basic pólók, egy világos és egy fekete zakó és néhány pulcsi. Ennyi. Ezeket variálom és próbálom inkább kiegészítőkkel feldobni a szettet. Nem akarok mindenfélét összevásárolni azért, hogy aztán két hét múlva rakhassam el. Így inkább elasztikus, testhez simuló dolgokat veszek időről időre, azok talán most már a kislányunk születéséig maradnak velem. Talán :)

3. ORVOSI VIZSGÁLATOK

Nyilván, mint minden kismama én is havonta járok nőgyógyászhoz, védőnőhöz és háziorvoshoz is. De rajtuk kívül van még egy doktor, akit fontosnak tartok meglátogatni (mondjuk kötelező is minimum egyszer a várandósság alatt) ő pedig a fogorvos. 

hbph5092.jpg

Az UNIKLINIK Fogászatra járok. A rendelő  frekventált helyen van, az Örs vezér terén a legmodernebb felszerelésekkel és nagyon alapos orvosokkal. Dr. Szathmári-Mészáros Noémi a fogorvosom, aki néhány hete kezelésbe vett és válaszolt is jópár fontos kérdésemre. Mind-mind olyan, amely a terhesség alatt, de azután is fontos lehet, akár Neked is. 

hbph5112.jpg

MIKOR AJÁNLATOS FOGORVOSHOZ MENNI VÁRANDÓSSÁG ALATT? 

Az első trimeszterben kell menni. Pontosabban egyszer az elsőben, majd ajánlott legalább egyszer elmenni a második trimeszterben is.

MILYEN PROBLÉMÁK LEHETNEK? 

A kezdeti hányinger/hányás és az amiatt kialakult savas környezet ki tud hatni a fogzománcra, ez okozhat problémákat. De lehetnek baktérium okozta fogágy problémák is: a terhességi ínyduzzanat segíti a plakkretenciót, ezáltal sokkal könnyebben alakul ki ínygyulladás és fogkő. Semmiképpen sem akarnánk oktalanul riadalmat kelteni, de a nagy mennyiségű fogkő akár koraszülést is okozhat. A fogkőben ugyanis nyüzsögnek a baktériumok, és minél több van belőlük, annál több toxikus anyagot engednek a véráramba. A toxikus anyagok megemelkedett koncentrációja pedig olyan folyamatokat indíthat be, amelynek hatására idejekorán megindulhat a szülés. További információkat a dentálhigiéna tanácsadásról ITT  találsz. 

hbph5120.jpg

Ha valakinél fogszuvasodást állapoítanak meg, a második trimeszterben kezelik, ugyanúgy, ahogy a gyökérkezeléseket is. 

SZÜLÉS UTÁN IS FONTOS FOGORVOSHOZ MENNI?

Fontos felhívni rá a figyelmet, hogy az anyuka át tudja adni a saját baktériumflóráját a gyermekének. Ez a problémás, kezeletlen fogak esetében, fogínyproblémáknál okozhat gondokat akár a picinél is. Az, hogy a baktériumflóra átkerüljön a gyerekünkre elkerülhetetlen. De, ha a kismamát megfelelően kezelik és szülés után is visszatér a fogorvoshoz, akkor a szájhigiéniája valószínű rendben lesz, így a baktériumflóra sem árthat majd a picinek. De fontos, hogy ennél a témánál már az apukák is szóba jönnek, hiszen ők is érintkeznek a gyermekükkel, így ez a veszély mindkét oldalról fennáll, kezeletlen vagy rossz szájhigiénia esetén. És van még egy fontos dolog, mégpedig, hogy a szoptatás alatt felmerülő kálcium elvonás is gyakran okozhat fogászati problémákat. Szóval igen, szülés után is nagyon fontos fogorvoshoz menni. 

 

hbph5152.jpg

4. KAPCSOLATANALÍZIS

A kapcsolatanalízis egy pszichológiai módszer. A lényege, hogy a babával már a születés előtt, magzati kórban fel lehet venni a kapcsolatot. Február eleje óta járok egy pszichológushoz, aki ismeri a módszert, amelyről Hidas György, Raffai Jenő és Vollner Judit könyvében olvastam. Örülök, hogy hajtott a kiváncsiságom és rátaláltam erre az eszközre. Néha én is meglepődöm rajta, hogy milyen érdekes, attól függetlenül is, hogy eleve nagyon erősek a megérzéseim, érzéseim. Szóval spirituálisnak mondanám magam, aki nagyon is figyel a testére, a lelkére az intuicióira. A kislányommal úgy érzem, hogy már nagyon korán kialakult egy oda-vissza érzékelés, de a kapcsolatanalízis még inkább segítségünkre van és bátran kijelenthetem, hogy minden nap kommunikálunk egymással, sőt az apukájának is jelez. Az élményeinket jegyzetelem, később pedig a lányom is elolvashatja majd pontosan mit is "beszélgettünk" akkor, amikor ő még nem bújt ki erre a világra. 

5. SPORT, JÓGA, MEDITÁCIÓ, MINDUFLNESS 

Na hát itt vannak leállásaim. A jóga kicsit háttérbe szorult és átvette a helyét az alakformáló kismama torna. Jártam kismama jógára, de nekem nem volt jó az oktató. Bár lett volna lehetőségem menni a bérletemen még volt jópár alkalom, de nem voltam rá képes. Inkább online szobafitneszre váltottam.  Az utóbbi hetekben sokat dolgoztam plusz lakásfelújításban is vagyunk. Gyakran nagyon elfáradtam, így kíméltem magam, hallgattam a testemre és a babára. Nem eröltettem semmit. Nem úgy a meditációval vagy a mindfulnessel. Találtam egy szuper app-ot - erről ITT olvashattatok - most ennek a segítégével meditálok. A befelé figyelés, a jelenben levés pedig természetesen mindegyikünknek nagyon jót tesz. 

fotók: Horváth Barnabás 

NE MARADJATOK LE SEMMI ÚJDONSÁGRÓL, KÖVESSETEK MINKET A FACEBOOKON IS ITT

VAGY AZ INSTAGRAMON KATÁT ITT, BARNÁT ITT

BABANAPLÓ - A MÁSODIK TRIMESZTER Tovább
MI AZ A BUDDHISTA BOLDOGSÁG NAPTÁR?

MI AZ A BUDDHISTA BOLDOGSÁG NAPTÁR?

Tudatos március

screen_shot_2018-03-03_at_12_24_34.png

A múlt hónapban már olvashattál a Buddhista Boldogság Naptárról a blogon. Akkor fedeztem fel, majd szinte azonnal postoltam is. Bár, bevallom nem tartottam minden nap a kihívást, de hetente azért többször rápillantottam és próbáltam véghezvinni a napi feladatokat. Most itt a márciusi rész, amelynek azért is örültem meg nagyon, mert abszolút tudatosságra azaz a mindfulnessre tereli a mindennapokat. Bár, ha tájékozottabb vagy mindfulness témában akkor tudod, hogy az egésznek igazából a buddhizmus az alapja.

NE MARADJATOK LE SEMMI ÚJDONSÁGRÓL, KÖVESSETEK A FACEBOOKON  ITT 

VAGY AZ INSTAGRAMON KATÁT ITT, BARNÁT ITT

img_6443.jpg

Ezt a szelfit Kínában készítettem, mégis kicsit Tibet volt. Egy olyan parkban készült, ahol a világ számos híres helyét felépítették.

Ahogy már a múltkor is írtam, a buddhizmus, a mindfulness, és a meditáció évek óta részei az életemnek. Régóta figyelek magamra, hogy milyen cselekedetek milyen hatást váltanak ki. Ez a naptár pedig azért is tetszik annyira, mert olyan gyakorlatokra építi a tanácsait, mint a hála, a pozitív gondolkodás, az elcsendesedés, a magunkra figyelés. Így van benne pszichológia, buddhizmus és mindfulness is, amelyek az életem állandó részei. 

boldogsag_naptar_marcius_0.png

Neked, hogy tetszik? 

forrás: buddhafm.hu

NE MARADJATOK LE SEMMI ÚJDONSÁGRÓL, KÖVESSETEK A FACEBOOKON  ITT 

VAGY AZ INSTAGRAMON KATÁT ITT, BARNÁT ITT

 HA ÉRDEKEL A MINDFULNESS CSATLAKOZZ A TOTAL MINDFULNESS PACKAGE CSOPORTBA, AHOL MÉG TÖBBET OLVASHATSZ A TÉMÁBAN! 

MI AZ A BUDDHISTA BOLDOGSÁG NAPTÁR? Tovább
FEBRUÁR KEDVENCEI

FEBRUÁR KEDVENCEI

screen_shot_2018-03-02_at_17_38_37.png

Amilyen sokszínű ez a fotó, olyan sokszínű volt a tél utolsó hónapja a Total Packagen. A február kedvenceiben az általatok legnépszerűbbnek tartott postokat gyűjtöttem össze. Olvassátok el őket újra, vagy ha valamelyikről lemaradtatok, akkor is kattintsatok. 

NE MARADJATOK LE SEMMI ÚJDONSÁGRÓL, KÖVESSETEK A FACEBOOKON  ITT 

VAGY AZ INSTAGRAMON KATÁT ITT, BARNÁT ITT

1. ZERO WASTE A KONYHÁBAN - 6 TIPP, HOGY KEVESEBB SZEMETET TERMELJ 

photo-1463490093487-b0ffe9b8e140_1.jpeg

Ha sikerüt műanyagcsomagolás mentesen bevásárolni, akkor már nagy lépést tettünk az életmód váltásunk felé. Fontos ez a környezettudatosság, hiszen az adatok nagyon is elkeserítőek. A zero waste mozgalom amierikai szóvivője szerint egy átlagos ember éves szinten annyi szemetet termel, mintha nyolc barátjának együttes testtömegét dobná ki a kukába. Ez lebontva átlagban körülbelü napi 1 kg szemét. Az általunk termlet hulladék  nagyja pedig műanyag, amit még ha újra is hasznosítunk, úgynevezett  második generációs tárgy, amit belőle készítenek, már általában tényleg és végleg a szeméttelepen végzi. Jobb esetben a szeméttelepen. A FOLYTATÁSÉRT KATTINTS IDE 

2. 4 APP, AMI SEGÍTI A RELAXÁCIÓT, MEDITÁCIÓT 

img_3768_1_1.jpg

Aki rendszeres TP (Total Package) olvasó tudhatja, hogy a meditálás már évek óta az életem része. Volt, hogy egyedül képeztem magam és tanulmányoztam a technikákat, volt, hogy eljártam egy a XVI. Karmapa Láma által megfogalmazott vezetett meditációra, de volt, hogy itthon saját magamnak diktafonra felvéve egy meditációs szöveget gyakoroltam. A meditáció sok mindenre megoldás, a túlzott stresszre, a kiegyensúlyozotlanságra, az önbizalomhiányra, sőt az élet legnehezebb helyezeteiből is kihoz. Én kalandoztam benne eleget, hogy felfedezhessem a különböző módszereket, így elmondhatom, hogy nekem leginkább a légzésre, vagy a különböző hangtálak hangjaira való figyelés vált be.  Nemrég viszont találtam néhány appot, amelyek hasznosak lehetnek kezdőknek és haladókna egyaránt, vagy olyanoknak is akik szimplán csak le szeretnének nyugodni, el szeretnék engedni a gondokat egy hosszú nap végén. A FOLYTATÁSÉRT KATTINTS IDE 

3. MOZGÁS ÉS A TERHESSÉG... ÖSSZEFÉRNEK 

img_4169_1_1.jpg

Mielőtt kiderült, hogy kisbabát várunk rendszeresen futottam és jógáztam is. De az első 12 hétben a rosszullétek és a hormonális változások miatt minden megváltozott. Hisz attól függetlenül, hogy többnyire nem voltam a topon azért volt arra is példa, hogy szívesen kimentem volna futni a szigetre. De nem tehettem, hiszen az úgynevezett rázós mozgásformák nem jók a picinek, sőt a 13. hétig a szakértők közül többen mindentől tiltják a kismamkat. Bár egyesek szerint a terhesség nem az az időszak, amikor sportolni kellene, én ezzel nem értek egyet. De mit mozoghat a kismama az első trimeszterben, lletve mit a második és harmadikban? Leírom a saját tapasztalataimat. A FOLYTATÁSÉRT KATTINTS IDE 

4. KEZDD A TAVASZI MEGÚJULÁST A NÖVÉNYEIDDEL 

screen_shot_2018-02-26_at_18_48_25_1.png

Már az év eleje óta tréningezem magam arra, hogy mindenből, de mindenből próbáljak egyszerűt, környezetkímélőt, azaz természeteset venni vagy készíteni. Hogy ne dobjam ki a dolgokat (bár ezt eddig sem tettem, inkább adományboltba vittem) hanem amit csak tudok alakítsak át, legyen az re- vagy upcycling. Nem csak magam, vagy a környezetvédelm miatt fontos ez a magatartás, hanem mert születendő kislányomnak is szeretnék egy tudatos életszemléletet átadni. Nagy lakásfelújításban vagyunk és lomtalanításban voltunk a hétvégén, úgyhogy előkerült néhány jól hasznosítható anyag is, amelyeket úgy döntöttem, hogy a virágaink csinosítására használok fel. Jön a tavasz, a megújulást a növénykékkel kezdem. Mutatom hogyan. A FOLYTATÁSÉRT KATTINTS IDE 

5. KÖZEL A TERMÉSZETHEZ - SZÉPSÉGÁPOLÁSI ARANYSZABÁLYOK A TUDATOSSÁG JEGYÉBEN 

img_0965_1_1.JPG

A szépségápolás nem csak a bőrnél kezdődik, bár ebben a témában elkerülhetetlen testünk ezen része is. Azt már többször hangsúlyoztam, hogy fontos számunkra, hogy a kozmetikumok amelyeket használunk vegyszermentesek legyenek, natúr és bio összetevőkből készüljenek. Többségében ilyeneket is vásárolunk. Barna szinte kizárólag natúr kozmetikumokra váltott (de egy férfinak azért könnyebb lecserélni a dolgait). Nálam vannak kivételek, például a samponom a balzsamom és a sminkcuccaim többsége. Nekem lassabban megy, ugyanis vannak jól bevált kedvenceim, amelyek helyett megtalálni az újabb favoritot nem olyan egyszerű. De mutatom, hogyan is kezdheted el Te is a tudatosságot a szépségápolás terén. A FOLYTATÁSÉRT KATTINTS IDE 

NE MARADJATOK LE SEMMI ÚJDONSÁGRÓL, KÖVESSETEK A FACEBOOKON  ITT 

VAGY AZ INSTAGRAMON KATÁT ITT, BARNÁT ITT

FEBRUÁR KEDVENCEI Tovább
KEZDD A TAVASZI MEGÚJULÁST A NÖVÉNYEIDDEL!

KEZDD A TAVASZI MEGÚJULÁST A NÖVÉNYEIDDEL!

Zero Waste kaspók a zöldeknek!

screen_shot_2018-02-26_at_18_48_25.pngMár az év eleje óta tréningezem magam arra, hogy mindenből, de mindenből próbáljak egyszerűt, környezetkímélőt, azaz természeteset venni vagy készíteni. Hogy ne dobjam ki a dolgokat (bár ezt eddig sem tettem, inkább adományboltba vittem) hanem amit csak tudok alakítsak át, legyen az re- vagy upcycling. Nem csak magam, vagy a környezetvédelm miatt fontos ez a magatartás, hanem mert születendő kislányomnak is szeretnék egy tudatos életszemléletet átadni. Nagy lakásfelújításban vagyunk és lomtalanításban voltunk a hétvégén, úgyhogy előkerült néhány jól hasznosítható anyag is, amelyeket úgy döntöttem, hogy a virágaink csinosítására használok fel. Jön a tavasz, a megújulást a növénykékkel kezdem. Mutatom hogyan. 

NE MARADJATOK LE SEMMI ÚJDONSÁGRÓL, KÖVESSETEK A FACEBOOKON  ITT 

VAGY AZ INSTAGRAMON KATÁT ITT, BARNÁT ITT

screen_shot_2018-02-27_at_12_04_10.png

Gondoltátok volna, hogy egy-egy anyagvég, vagy konyharuha is jó lehet kaspónak? Én most az előbbit választottam, mégpedig egy durvább lenvásznat. Ezt szabtam kaspó méretűre és vontbam be vele az egyik növényem cserepét.  screen_shot_2018-02-27_at_12_08_58.png

screen_shot_2018-02-27_at_12_09_57.png

De a pakolás, lomtatalanítás során találtunk egy régi kosarat ezt is felhasználtam és az egyik papírzacskó, amibe  a kenyeret vettük sem a szelektívbe került, hanem a kaktuszra :)

screen_shot_2018-02-27_at_12_16_16.png

Szeretem, hogy a lakásban is kezd minden átalakulni, letisztulttá és természetessé válni. Tavasszal több ilyen projektet is tervezek. Februárban kezdtem a zero waste challenget, amelyre nem is olyan könnyű az átállás. Bár, a kaspók effajta csinosítása is abszolút zero waste vonal. Ennek nagyon örülök. Hamarosan leírom ezzel kapcsolatban is a tapasztalataimat. 

screen_shot_2018-02-27_at_12_18_44.png

Próbáljátok ki Ti is, ha gondoljátok akkor pedig fotózzátok le az instagramon #totalzerowastepackage hashtaggel lássátok el a képet, így közösségként inspirálódhatunk egymásból. 

NE MARADJATOK LE SEMMI ÚJDONSÁGRÓL, KÖVESSETEK A FACEBOOKON  ITT 

VAGY AZ INSTAGRAMON KATÁT ITT, BARNÁT ITT

DE VAN BLOGLOVIN IS ITT

 

 

KEZDD A TAVASZI MEGÚJULÁST A NÖVÉNYEIDDEL! Tovább
BOLDOGABBAK AZOK, AKIKNEK FONTOSABB A SZABADIDŐ, MINT A PÉNZ?

BOLDOGABBAK AZOK, AKIKNEK FONTOSABB A SZABADIDŐ, MINT A PÉNZ?

Ha sokat dolgozol, mit tehetsz tudatosan a boldogságodért?

screen_shot_2018-02-26_at_19_57_10.png

Kik a boldogabbak, azok akik szívesebben töltik idejüket családjukkal, a hobbijukkal és inkább kevesebbet keresnek, vagy azok akik magasabb fizetésért többet dolgoznak? Erre a kérdésre kereste a választ a British Columbia-i Egyetem kutatása, amely a Social Psychological and Personality Science szaklapban jelent meg. 

NE MARADJATOK LE SEMMI ÚJDONSÁGRÓL, KÖVESSETEK MINKET A FACEBOOKON IS ITT

VAGY AZ INSTAGRAMON KATÁT ITT, BARNÁT ITT

"A kutatás szerint a társadalom kétféle embertípusra oszlik. Azokra akiknek értékes a személyes idő és kevesebbet keresnek, illetve azokra, akik magasabb fizetésért hajlandóak sokat dolgozni."

 

Lejjebb olvashatsz majd a kutatás eredményéről is természetesen, előtte viszont csak annyit személyes szálként, hogy amikor másfél évvel ezelőtt két diplomával és egy life-coach  végzettséggel felmondtam korábbi és legelső munkahelyemen, nagyon féltem. Féltem, hogy mi lesz velem szabadúszóként. Lesz-e elég munkám, amiből majd meg tudok élni? És mi történik  ha egyik napról a másikra nem fognak megtalálni a lehetőségek? De a helyzet tarthatatlanná vált, hisz volt úgy, hogy heti (tehát 5 napra lebontva) 50-60 órát is güriztem és semmi másra nem jutott időm csak a karrierre... Egyáltalán nem voltam boldog, sőt a végén, mindössze 30 évesen súlyos kiégésben szenvedtem. Úgy dolgoztam, mint egy gép, automatizmusok szerint. Amióta viszont többnyire magam osztom be az időmet, magam választom meg mit vállalok el és mit nem, sokkal inkább tudom úgy alakítani az életemet, hogy anyagilag és mentálisan is egyensúlyban legyek. Persze van, hogy túlvállalom magam és egy hét vagy egy hónap nagyon dolgosra sikerül, de akkor a következő időszakban próbálok kiegyenlíteni. Nekem ez volt a megoldás a munka, boldogság egyensúly megteremtésére. Hogy kiléptem és a magam útját járom. Szóval, a lényeg a lényeg,: szerintem fontos a szabadidő. Nagyon is az, hiszen enélkül lehetetlen a feltöltődés. Ha pedig nincs feltöltődés, lehet bármennyi pénz valószínű nem lesz senki sem boldogabb.

Na, de visszatérve... A kutatás szerint a társadalom kétféle embertípusra oszlik. Azokra akiknek értékes a személyes idő és kevesebbet keresnek, illetve azokra, akik magasabb fizetésért hajlandóak sokat dolgozni. Ám a felmérés szerint boldogabbnak vallották magukat azok, akik időt szentelnek a hobbijuknak, kertészkednek, játszanak a gyerekeikkel, mint azok, akik a kimerültségig dolgoznak és a megkeresett pénzüket shopingolások alkalmával elszórják. 

"...boldogabbnak vallották magukat azok, akik időt szentelnek a hobbijuknak, kertészkednek, játszanak a gyerekeikkel, mint azok, akik a kimerültségig dolgoznak és a megkeresett pénzüket shopingolások alkalmával elszórják. " 

 

Az egyetem munkatársai 4600 embert vizsgáltak, hat felmérést készítettek, amelyek egyértelműen rávilágítottak arra, hogy az idő nem munkával való eltöltése elégedettebbé teszi az embert. A kutatás a különböző jövedelmi szintű és nemű embereknél egyaránt igaznak bizonyult. 

A tanulmány azt javasolja azoknak, akik nagyobb hangsúlyt szeretnének fektetni az idejükre, mint a pénzre, hogy törekedjenek rövidebb munkaidőre, keressenek segítséget házimunkák elvégzéséhez, esetleg vállaljanak önkéntes munkát. Az is kiderült, hogy időskorra sokan megtanulják az általános igazságot, mely szerint a pénz nem boldogít, hiszen több idős ember válaszolta, hogy többre értékeli a szabadidőt, mint a pénzt és azt is mondták, hogyha visszatekerhetnék az idő kerekét kevesebbet dolgoznának. 

Ha viszont azt nem tehetjük meg, hogy segítséget kérünk, vagy csökkentjük a munkaidőnket, akkor legalább a szabadidőnkben legyünk tudatosak és töltsük el olyan dolgokkal, amelyekből táplálkozhatunk a hét további napján is. 

img_5949.JPG

TIPPJEIM A TUDATOS IDŐTÖLTÉSHEZ 

- szabadidődben próbálj leginkább olyan dolgokkal foglalkozni, amelyek feltöltenek

- legyél minél több időt a természetben, így biztosan megtöröd a munka monontonitását

- légy a jelenben, próbálj figyelni olyan részletekre az életedben, amelyeket korábban észre sem vettél (mindfulness)

- találj, vagy gyakran foglalkozz a hobbiddal 

- próbálj ki olyan dolgokat, amelyeket eddig még nem tettél meg 

A mindennapokban pedig akár a mindfullness technikát is alkalmazhatjuk, csakhogy a pörgés mellett észrevegyük a pici dolgokat, a rendszer részleteit, amelyeknek a csodáját, ha meglátjuk, akkor az egész is szebbé varázsolható. 

Mindfulness technikáról ITT olvashattok 

forrás: mindennapi pszichológia, ruttner kata coaching

 

NE MARADJATOK LE SEMMI ÚJDONSÁGRÓL, KÖVESSETEK MINKET A FACEBOOKON IS ITT

VAGY AZ INSTAGRAMON KATÁT ITT, BARNÁT ITT

BLOGLOVIN ITT

BOLDOGABBAK AZOK, AKIKNEK FONTOSABB A SZABADIDŐ, MINT A PÉNZ? Tovább
TERMÉSZETES TÓNUSÚ BABASZOBA INSPIRÁCIÓK

TERMÉSZETES TÓNUSÚ BABASZOBA INSPIRÁCIÓK

9bbe8acd3a803a7a687ab14e822f4c51.jpg

Emma születéséig még három és fél hónap van, a lakás szinte romokban... megkezdtük az átalakítást. Az újradesignolással együtt pedig szorgalmasan nézegetjük a babaszobás fotókat is, hogy inspirálódjunk. Abban mindketten egyetértünk, hogy a kislányunk szobájában a letisztultság, a természetes anyagok és a pasztel színek domináljanak. Összeszedtem most néhány fotót, amelyek nekünk segítségünkre vannak az ötletelésben. 

NE MARADJATOK LE SEMMI ÚJDONSÁGRÓL, KÖVESSETEK MINKET A FACEBOOKON IS ITT

VAGY AZ INSTAGRAMON KATÁT ITT, BARNÁT ITT

kidzroom3.jpg

kidzroom6.jpg

20-16cm-wooden-animal-white-fox-sign-wall-art-decal-for-nursery-and-kids-room-decor_jpg_640x640.jpg

aeae46a08b5bd2f769283ed0082a8b8a.jpg

finishing-touches-for-nursery-pictures.jpg

moonlight_scandi_nursery-620x449.jpg

5ef9e7b1e771f6c35e858e550818a838.jpg

 forrás: Pinterest 

NE MARADJATOK LE SEMMI ÚJDONSÁGRÓL, KÖVESSETEK MINKET A FACEBOOKON IS ITT

VAGY AZ INSTAGRAMON KATÁT ITT, BARNÁT ITT

 

 

TERMÉSZETES TÓNUSÚ BABASZOBA INSPIRÁCIÓK Tovább
EGYPERCES MINDFULNESS TECHNNIKÁK ELFOGLALTAKNAK

EGYPERCES MINDFULNESS TECHNNIKÁK ELFOGLALTAKNAK

pexels-photo-612892.jpeg

A mindfulness technikákat, vagy a meditációt minden nap próbálom beleilleszteni az életembe. Leginkább este tudok elcsendesedni, ilyenkor szoktam meditálni, amelyben mostanában egy nagyon hasznos app az Insight Timer is a segítségemre van. Napközben dolgozom, sokszor olyan multitasking üzemmódban, hogy csakis a reggel összeírt  TO DO LISTemnek köszönhetően nem felejtek el dolgokat. Gondolom sokan hasonlóan működtök így, egy ilyen életmódba pedig a mindfulnesst nem a legkönnyebb rendszeresen beilleszteni. DE nem lehetetlen. :) Hisz nekem is megy! :) Összegyűjtöttem néhány tippet, ami segíthet azoknak, akik nagyon elfoglaltak, de mégis szükségük van az elcsendesedésre.

NE MARADJATOK LE SEMMI ÚJDONSÁGRÓL, KÖVESSETEK MINKET A FACEBOOKON IS ITT

VAGY AZ INSTAGRAMON KATÁT ITT, BARNÁT ITT

1. FIGYELJ REGGEL AZ ÍZEKRE, ILLATOKRA - az ízekre és illatkra való figyelésről már olvashattál korábban a 6 hetes mindfulness tréning egyik témájaként. A lényeg itt az lenne, hogy miután felkelsz a kávé, a tea, vagy a reggeli elfogyasztása ne automatizmus legyen. Tehát ne úgy csináld ezeket a tevékenységeket, ahogy nap-nap után megszoktad! Ne nyomkodd a telefonod vagy ne végezz közben valami teljesen más dolgot is! Ülj le és figyelj arra amivel foglalkozol, legyél a jelenben! Ha eszel, akkor egyél, ha iszol akkor igyál! Figyeld meg a formákat, figyeld meg az ízeket! Kezdetben egy perc biztosan nem megerőltető és nagyon érdekes tapasztalás.  

"Hisz a tudatos mozgással szorosabbra fűzhetjük a kapcsolatot az agy és a test között.  Amikor a testünk feszült és merev, akkor valószínűleg a gondolataink is rugalmatlanok."

 

2. GYAKOROLD A MINDFUL SÉTÁT - erről a technikáról is volt már szó, akkor amikor a tudatos mozgásról írtam, ITT olvashatjátok el. Ennek a módszernek is az a lényege, ahogy minden mindfulness technikának, hogy az adott cselekvésre figyelj és a jelenben legyél. Ha egyik helyről mész a másikra, figyeld meg a lépteidet, a tartásodat, az egyensúlyt és mindent ami a mozgsásoddal kapcsolatos. Hisz a tudatos mozgással szorosabbra fűzhetjük a kapcsolatot az agy és a test között.  Amikor a testünk feszült és merev, akkor valószínűleg a gondolataink is rugalmatlanok. A tudatos jelenlét gyakorlásával ráhangolódhatunk minden testrészünkre, figyelhetünk minden feszülésre, vagy ellenállásra, észleljük amikor az elménk magával akar sodorni.

"A hasban nagyon sok az idegvégződés, így ha oda is áramlik a levegő, akkor az oxigén feltölt és megnyugtat."

 

3. FIGYELJ A LÉGZÉSEDRE - nekem ez az egyik kedvenc technikám, de valószínű a vipassana meditáció miatt  szeretem ezt a legjobban. A légzésre való figyelés (főleg ha teljes jógalégzéssel lélegzünk, tehát, ha a kulcscsonthoz, a tüdőbe és a hasba is áramlik levegő) a legegyszerűbb módja annak, hogy a jelenbe kerüljünk. A hasban nagyon sok az idegvégződés, így ha oda is áramlik a levegő, akkor az oxigén feltölt és megnyugtat. Próbáljátok ki! Ezt tényleg bárhol lehet végezni, az irodában, a buszon, vagy akár valahol várakozás közben.

4. MEDITÁLJ ESTÉNKÉNT LEFEKVÉS ELŐTT - oké, ez nem egy egyperces folyamat. Minimum 9 perccel több.  De este általában több ideje van az embernek, mint napközben. Én lefekvés előtt  biztosan adok magamnak minimum 10 perc énidőt, amit meditálásra fordítok. Nagyon jót tesz, teljesen lenyugtat és reggel is sokkal kipihentebben ébredek. Azt tapasztaltam, hogy ha minden nap meditálsz, akkor már egy hét alatt érezheted a hatását. Rengeteg app is segítségedre lehet ebben. Ezekről ITT írtam bővebben.  

NE MARADJATOK LE SEMMI ÚJDONSÁGRÓL, KÖVESSETEK MINKET A FACEBOOKON IS ITT

VAGY AZ INSTAGRAMON KATÁT ITT, BARNÁT ITT

 

 

 

EGYPERCES MINDFULNESS TECHNNIKÁK ELFOGLALTAKNAK Tovább