AHOL DOLLÁRMILLIÓKAT KÖLTENEK A FENG SHUIRA ÉS HISZNEK A SÁRKÁNYOKBAN

hk2_2.jpg

Hongkong, az egyik álomdesztinációm volt. És hogy teljesen őszinte legyek a mai napig nem is nagyon értem, hogy dobhatta be ilyen könnyed lazasággal az élet és teljesítette ezzel a húzásával egy kissé már elfeledett vágyam. Nem volt az idei évi bakancslistámon, mégis eljutottam a városállamba, ahol a sárkányok miatt lyukasak a felhőkarcolók és ahol az építkezéseknél figyelembe veszik a csí áramlását. 

NE MARADJATOK LE SEMMI ÚJDONSÁGRÓL, KÖVESSETEK MINKET A FACEBOOKON IS ITT

VAGY AZ INSTAGRAMON KATÁT ITT , BARNÁT ITT

en1.jpg

Ázisa New Yorkjának is hívják és valóban hasonló. A kelet és a nyugat találkozása már ad egy alaphangulatot a 263 szigetből álló városállamnak. Felhőkarcolók, multikulti, jól öltözött emberek. Egy teljesen más világ, mint Kína általában. Nem véletlen...

Hongkong Különleges Igazgatású terület. Az 1800-as évek közepén az első ópiumháború idején brit, majd a második világháborúban Japán megszállás alá került, a háború végével aztán ismét a briteké lett. 1997-ben adták vissza Kínának, de kakukktojás. A Matador Travelmapp külön országnak is jelöli, területe Budapest kétszerese, lakossága pedig 2/3-a Magyarországénak. 

Hongkongnak saját jogrendszere van, saját alkotmánnyal, saját pénzneme, bevándorlási törvénye és közlekedési szabályai (bal oldalon vezetnek).  A Kínai Népköztársasághoz csak a honvédelmi és a diplomáciai ügyekben kötődik szorosan

hk4_1.jpg

Nem mondhatom, hogy sokat, másfél napot voltam Hongkongban a Huaweinek forgattam a Magellán című műsorba és itt szállt le a gépünk. (majd továbbmentünk a közeli Shenchen-be, ez is érdekes hely, egy újabb postban mutatom). De ahogy ez egy businestrip során lenni szokott a cégek megbíznak egy guide-ot azzal, hogy az újságírókat kísérgessék a szálloda, a legjobb éttermek és az érdekes látnivalók között. Így volt ez most is, szóval annyi mindent láttunk, hogy olyan volt, mintha napokig ott lettem volna. 

Hongkongot gyakran nevezik Kelet és Nyugat találkozási pontjának, ami utal a brit gyarmati időszakra, arra, hogyan is keveredtek a kínai és az angol szokások. De ugyanez a végletesség és egyensúlyozás figyelhető meg az életforma és a kínai hagyományok között. Fontos számukra például a feng shui elvének alkalmazása a mindennapokban, még az építkezési projektekre is külön tanácsadókat szerződtetnek, hogy biztosan sikeres vállalkozást, vagy életet élhessenek. 

img_20170408_071048_1.jpg

Hongkongban van a világon a legtöbb felhőkarcoló. Ha a 100 méternél magasabb házakat vesszük, akkor több mint 2700 darab. Sok közülük pedig meglehetősen érdekesen néz ki, ugyanis valahol középtájon több emeletnyi lyuk tátong rajtuk (sajnos ilyenről nincs fotóm). És hogy mi a magyarázat? A feng shui és a babonák: a lyuk azért kell, hogy átférjenek rajta a sárkányok (a sárkányok amúgy itt nem gonoszak). Bár Kínában betiltották, de Hongkongban tombol a feng shui trend. Ennek alapján pedig cél, hogy a tárgyakat vagy az épületeket is úgy helyezzék el, hogy ne zavarja a csí áramlását. Még törvény is van rá, hogy ha valakinek az ingatlanában csí-problémát okozott egy állami beruházás, akkor azt kompenzálják. Ezeket tudván pedig nem csoda, hogy a felhőkarcolók tervezésekor is szempont a feng shui, hiszen egy ekkora épület könnyen útját tudja állni az energiaáramlásnak.  (forrás és még több infó a témában ITT)

NE MARADJATOK LE SEMMI ÚJDONSÁGRÓL, KÖVESSETEK MINKET A FACEBOOKON IS ITT

VAGY AZ INSTAGRAMON KATÁT ITT

hk7_1.jpg

Az áramlat nem csak az energiát, hanem a hajókat és más tömegközlekedési eszközöket is viszi egyik pontból a másikba. A napi utazások több mint 90% tömegközlekedési eszközön zajlik, ez a legmagasabb arány a világon. A városnak van egy gyorsvonathálózata (MTR), villamoshálózatát még 1904-ben hozták létre, a világon egyedülálló módon csak emeletes villamosok járják az utcákat, mellettük pedig megjelennek az emeletes buszok is. 

TUDJ MEG TÖBBET A TOTAL PACKAGE BLOGRÓL ITT

hk6_1.jpg

De folyamatosan mennek a kompok és a hatalmas hajók a közeli szigetek közt, de híresek a part mentén cirkáló dzsunkák is. Ez a fotó egy dzsunkán készült rólam, naplementében, enyhe széllel és proseccoval életem egyik legemlékezetesebb pillanata volt. 

hk5_1.jpg 
És ha már iszogatás, akkor legyen eszegetés is, mégpedig a Jumbo Kingdom úszó étteremben (legfelső kép), ami egy igazi turistalátványosság. Az étterem feltűnt a Leszámolás Hongkongban című filmben, de Jackie Chanen kívül számos más híresség is ült az asztalainál. Nem tudom nekik hogy ízlett, de nekem rettenet volt a kaja, a design, a sok giccs, az agresszív és tolakodó kiszolgálásról pedig inkább ne is beszéljünk. De persze mindettől függetlenül érdemes megnézni. Visszafelé a partra ez a néni vitt ki minket. 

hk9_1.jpg

Hogy a néni miben hisz azt nem tudom, de úgy olvastam, hogy a Hongkongban élők nagy része ateista vagy agnoszticizmus híve, 43%-uk gyakorol csak valamilyen vallást. Akik vallásosak azok nagy része buddhista, taoista vagy konfucianista, a keresztények száma mindössze hatszázezer. A következő fotón a város(állam) legnagyobb buddhista templomát láthatjátok. 

hk8_1.jpgA végére pedig az éjszakai élet... Hongkongban ugyanúgy, ahogy New Yorkban nem áll meg éjjel sem a pezsgés. A felhőkarcolókból álló bulinegyed aljában teljesen multikulturális minden, úgyhogy senki nem lepődik meg, ha a világ másik részéről érkezők iszogatnak, vagy éppen önfeledten táncolnak. Ahogy tettük ezt mi is 14 órás repülőút után (és ez csak a levegőben töltött idő) úgyhogy ha nem bánjátok ezeknek a fotóknak a postolását inkább kihagyom és ezzel a "kulisszatitokkal" lezárom ezt a postot, bízva abban, hogy így is tetszett az amit látatok, olvastatok. 

MINDEGYIK KÉPET HUAWEI P10-ES KÉSZÜLÉKKEL FOTÓZTAM

TUDJ MEG TÖBBET A TOTAL PACKAGE BLOGRÓL ITT

NE MARADJATOK LE SEMMI ÚJDONSÁGRÓL, KÖVESSETEK MINKET A FACEBOOKON IS ITT

VAGY AZ INSTAGRAMON KATÁT ITT , BARNÁT ITT

 kata_alairas_kep.png

 

A bejegyzés trackback címe:

https://totalpackage.blog.hu/api/trackback/id/tr7012639425

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

img_4826.png

T O T A L P A C K A G E

A Total Package Ruttner Kata mindfulness life coach, szabadúszó újságíró, minőségi életmód blogja. Egy olyan csomag, amelyben egymás után gyűlnek azok a valóságos tapasztalások, melyek által az élet teljes lehet, amelyek által egyensúlyba kerülhetünk. Lassítsunk le együtt a mindennapos rohanásban!

K A P C S O L A T

totalpackage.email@gmail.com

süti beállítások módosítása