MINDFULNESS - A TUDATOS JELENLÉT ALAPJAI

mindfulness2_1.jpgÉrdekes az elme... Hol a múlton kattog pedig az megváltoztathatatlan, hol pedig a jövőn mereng pedig az még be sem következett. De ha ez így van, akkor hol marad a jelen? Az emberek többségének az állandó múlton vagy jövőn való agyalás az egyik legnagyobb stresszforrása. Ezzel a folyamatos kattogással pedig érdemes megpróbálni kezdeni valamit. Megoldás lehet a MINDFULNESS, amely segít konroll alatt tartani az elmét és a túlgondolkodást. 

NE MARADJATOK LE SEMMI ÚJDONSÁGRÓL, KÖVESSETEK MINKET A FACEBOOKON IS ITT

VAGY AZ INSTAGRAMON KATÁT ITT , BARNÁT ITT

 

Hetente többször is meditálok. Hol itthon, hol pedig a VII. kerületi Gyémánt Út Buddhista Központban. A meditáció és a buddhizmus útján való elindulás sok-sok dolgot megváltoztatott az életemben. És azt hiszem pont azért, mert ismerem a meditáció bizonyos szintjének bizonyos hatásait foglalkoztat annyira a tudat, a tudatosság és az is mit mond minderről a mindfulness. A módszer egyébként néhány éve robbant be igazán a köztudatba, de gyökereit a buddhista meditációs technikák alkotják, mostani formája pedig az USA-ból ered. 

fuggoszek3.jpg

Ám mielőtt mutatnék néhány olyan mindfulness gyakorlatot (a jövőben egy egész rovat épül majd a minfulnessre a Total Package-en) amelyek Neked is segíthetnek a mindennapokban vegyük végig azokat az alapokat, amelyeket mindenképpen érdemes tudni róla. 

ALAPFOGALMAK 

1.MINDFULNESS : amikor figyelmünket tudatosan a jelen pillanatra - saját magunkra, vagy környezetünkre - irányítjuk. A módszer gyakorlatilag nem más, mint életünk pillanatainak mélyebb és tudatosabb megélése, mondhatni a tudatos élet mûvészete.

2.MINDFULNESS MEDITÁCIÓ: a mindfulness egyik gyakorlási módja, amely során figyelmünket egy dologra összpontosítjuk, ha elkalandozunk akkor pedig visszairányítjuk a kiválasztott célra

3.A MINDFULNESS KIALAKULÁSA:  a spirituális értelemben vett tudatos jelenlét gyakorlatát minden vallás és filozófia is mint például a buddhizmus is ismeri és alkalmazza. A mindfulness módszert azonban egy 1944-ben született amerikai biológus és stresszkutató Jon Kabat-Zinn alkotta meg, amikor kapcsolatba került a buddhizmussal és meditációkat tanul. 79-ben kiépített egy programot amelynek alapgondolata az volt, hogy a buddhizmus tudását széles körben terjessze egy olyan formában, ami mentes a filozófiától és vallási tartalmaktól. Ezt a terápiás technikát aztán a világon egyre több helyen sikeresen alkalmazzák a többi közt a burn-out (kiégés), depresszió, túlzott stressz illetve az úgynevezett krónikus fáradtság szindróma esetén. Egyébként a módszert eleinte csak orvosi esetekben kisérleteztek, például a krónikus fájdalom enyhítésére. Jon Kabat-Zinn kutatásai során kimutatta, hogy azok a betegek, akiket arra bíztattak, hogy ne enyhíteni, vagy megszokni próbálják a fájdalmukat, hanem inkább figyeljék meg azokat, fokozatosan csökkenő kínokról és életminőség javulásról számoltak be. (nyilván ez nem a legerősebb és elviselhetetlen mértéket öltő fájdalmaknál igaz az átlagemberek esetében hanem az azoknál jóval gyengébbeknél) A mindfulness módszerek idővel pedig több területen is alkalmazták nem csak fájdalmak esetén, így az évtizedek alatt a pszichológia is átvette a technikákat, amelyek nem csak fizikai, hanem pszichés tüneteken is enyhíthetnek. 

4.KI VÉGEZHETI? A módszert bárki végezheti, hiszen semmi másra nincs szükség mint a figyelmet a jelen pillanatra összpontosítani. Az pedig senkit se tántorítson el, hogy ha a gondolatai elkalandoznak és nem sikerül néhány másodpercig sem csak egy dologra figyelni, hiszen  ez természetes. Gyakorlolni kell, akkor fejlődünk. 

5.MIÉRT HASZNOS A MINDFULNESS? Testnek és léleknek is egyaránt jót tesz. Kutatások bizonyítják, hogy csökkenti a stresszt, a szorongást, a vérnyomást és a depresszió kialakulásának valószínűségét. Segíti az elfogadást, fejleszti a koncentrációt és a memóriát, fenntartja a szellemi frissességet. 

A TOTAL PACKAGE MINDFULNESS ROVATBAN HAMAROSAN MÉG TÖBB ÉRDEKESSÉGGEL ÉS GYAKORLATOKKAL IS TALÁLKOZHATTOK! 

fotók: Horváth Barna 

Fotózás helyszíne: Natura Hill Zebegény 

 

NE MARADJATOK LE SEMMI ÚJDONSÁGRÓL, KÖVESSETEK MINKET A FACEBOOKON IS ITT

VAGY AZ INSTAGRAMON KATÁT ITT , BARNÁT ITT

kata_alairas_kep_1.png

 

A bejegyzés trackback címe:

https://totalpackage.blog.hu/api/trackback/id/tr3112678523

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

img_4826.png

T O T A L P A C K A G E

A Total Package Ruttner Kata mindfulness life coach, szabadúszó újságíró, minőségi életmód blogja. Egy olyan csomag, amelyben egymás után gyűlnek azok a valóságos tapasztalások, melyek által az élet teljes lehet, amelyek által egyensúlyba kerülhetünk. Lassítsunk le együtt a mindennapos rohanásban!

K A P C S O L A T

totalpackage.email@gmail.com