6 HETES MINDFULNESS TRÉNINIG - 1. HÉT: KAPCSOLJUK KI AZ AUTOMATIZMUSOKAT!

img_5142.JPG

Ahogy az előző postomban ígértem, jön a hat hetes tudatos-jelenlét tréning. Mostantól másfél hónapon keresztül minden héten megosztok egy-egy feladatot, amelyek segíthenek Nektek is abban, hogy tudatosabbak lehessetek 2018-ban. A teljes tréninget egyébként mindenki megtalálhatja a HVG kiadásában, Ruby Wax Mindfulness kalauz című könyvében, amelynek stílusa számomra sokszor elég bugyuta és erőltetett volt, de azért végigolvastam, mert a téma meg érdekel és voltak benne jó részek. Azért is jó, hogy a tréning hetekre van lebontva, mert így nehéz kifogást találni. Arra tuti elég hét nap, hogy a lent leírt feladatok egyikét elvégezd legalább egyszer, ezzel pedig megtapasztald a mindfulness ezen szegmensét.

NE MARADJATOK LE SEMMI ÚJDONSÁGRÓL, KÖVESSETEK MINKET A FACEBOOKON IS ITT

VAGY AZ INSTAGRAMON KATÁT ITT, BARNÁT ITT

Mindfulnesses alapfogalmakról korábban már olvashattatok ITT, de azért most kezdésként elevenítsük fel, hogy miért is hasznos a TUDATOS JELENLÉT.

A mindfulness testnek és léleknek is egyaránt jót tesz. Kutatások bizonyítják, hogy csökkenti a stresszt, a szorongást, a vérnyomást és a depresszió kialakulásának valószínűségét. Segíti az elfogadást, fejleszti a koncentrációt és a memóriát, fenntartja a szellemi frissességet.

Fontos, mert a legtöbben agyonhajszoltak vagyunk. De miért? 

  • mindennapi versengések 
  • stressz
  • Automata vezérlés - napi automatizmusok közé sorolható például a fogmosás, vagy a tusolás. Ezek azok a cselekvések, amelyeket már csukott szemmel is el tudnánk végezni, általában nem vagyunk jelen, amikor ezeket a tevékenységeket csináljuk. Hiszen agyunk képessé tesz minket, hogy különféle cselekvéssort a legkevesebb tudatossággal hajtsuk végre. De ennek a veszélye az, hogy ha túl sokat vagyunk robotpilóta üzemmódban, akkor életünk, egy összefüzött események láncolata lesz és nem érzékelünk semmit magunk körül.
  • Multitasking - bár sokszor büszkék vagyunk, hogy egyszerre mennyi mindent el tudunk végezni, mégis mindez nem csak a jelen megélését gátolja, hanem kiégéshez is vezethet.
  • Rágódás a múlton és a jövőn - a negatív gondolatok, negatív érzéseket táplálnak, így egyre reményvesztettebbé válhatunk

 

Az első héten a cél, hogy amennyire csak tudjuk kapcsoljuk le a robotpilóta üzemmódot és figyeljük meg, hogy mennyi minden automatizmus az életünkben.

Az első gyakorlat alatt megértjük mit jelent a tudatos jelenlét lényege, hogy mit is jelent észlelni és elfogadni mindent, ami az adott pillanatban történik. 

Az első hét feladatai arra szolgálnak, hogy észrevegyük a különbséget észlelés és gondolkodás között.

FELADAT - ÍZLELÉS 

Étkezés előtt helyezzünk egy falatot a tenyerünkbe, nézzük meg úgy, mintha sosem láttunk volna még ilyet. Észleljük a színét, felületét, formáját. Figyeljük meg milyen érzéseket kelt bennünk! Miután bevesszük a szánkba ne nyeljük le azonnal, előbb figyeljük meg az ízét, a formáját az összetevőket.

A lényeg nem az, hogy milyen ügyesen csináljuk, hanem, hogy odafigyeljünk valamire, amit minden nap teszünk. Ha elkalalandoznának a gondolataink térjünk vissza az ízlelésre.

Kérdések:

Miben különbözött az élmény a szokásos evéstől?

Milyen volt a falat íze, textúrája?

Hova kalandoztak a gondolatai, amikor nem az ízlelésre figyelt?

TOVÁBBI FELADATOK

Válasszunk ki egy tevékenységet, amelyet minden nap végzünk és amikor sorra kerül próbáljuk meg, hogy minden érzékszervünkkel erre a tevékenységre figyelünk. Pl. teafőzés, gépelés, tusolás - milyen érzés a bőrre csurgó víz, milyen érzés vizesnek lenni? Vegyük azt is észre mikor kotyognak bele a gondolataink az észlelésbe, de aztán tereljük vissza a figyelmünket a tusolásra.

Akit komoyan érdekel a téma lépjen be a Total Mindfulness Package csoportba. Itt megoszthatjuk a tapasztalatainkat illetve minden mindfulness témában írt TP postot megtaláltok. 

Kata 

forrás: Ruby Wax: Mindfulness kalauz

NE MARADJATOK LE SEMMI ÚJDONSÁGRÓL, KÖVESSETEK MINKET A FACEBOOKON IS ITT

VAGY AZ INSTAGRAMON KATÁT ITT, BARNÁT ITT

kata_alairas_kep_1.png

A bejegyzés trackback címe:

https://totalpackage.blog.hu/api/trackback/id/tr6113537105

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

img_4826.png

T O T A L P A C K A G E

A Total Package Ruttner Kata mindfulness life coach, szabadúszó újságíró, minőségi életmód blogja. Egy olyan csomag, amelyben egymás után gyűlnek azok a valóságos tapasztalások, melyek által az élet teljes lehet, amelyek által egyensúlyba kerülhetünk. Lassítsunk le együtt a mindennapos rohanásban!

K A P C S O L A T

totalpackage.email@gmail.com

süti beállítások módosítása