LAKÁSDEKOR A ZERO WASTE JEGYÉBEN

7959f388a7532f738c065822c84daa94_1.jpg

Az életemben a lakásom az a biztos pont, ami folyamatosan változik. Amikor ideköltöztem, akkor számos dolgot vennem kellett, hiszen előtte csak albérletekben éltem, de több minden is volt, amit itt hagyott az előző tulaj én pedig nem dobtam ki, hanem inkább felújítottam/felújítottuk. Ilyen volt a szekrény, a csempe, a konyhaszekrény, vagy a konyhaasztal. Utóbbi még kipofozásra vár, de nem fogunk tőle megszabadulni és újat venni, hiszen festékkel néhány óra alatt átalakítható. Szóval ezekre a dolgokra eddig is figyeltem. Egyrészt a környezetvédelem miatt, másrészt pedig mert nem szeretek feleslegesen költeni. A lakásban most még elég sok minden van, ami lehetne eco friendlybb, de hát tanulok.. Így a dekor folyamatosan alakul, mégpedig úgy, hogy még több környezetkímélőbb, természetesebb dolog kaphasson helyet. 

NE MARADJATOK LE SEMMI ÚJDONSÁGRÓL, KÖVESSETEK MINKET A FACEBOOKON IS ITT

VAGY AZ INSTAGRAMON KATÁT ITT, BARNÁT ITT

img_5833.JPG

De hogy lehet egy lakás zero waste? 

Főleg úgy, hogy lehet zero waste, hogy a fast fashion egyre inkább begyűrüzik a home decorba is? Egyre több olcsó lakberendezési bolt nyílik, amelyek termékeiket Ázsiában legyártatják és ide hozzák, hiszen ott olcsóbb a munkaerő, az anyagár is, viszont a környezetünk magas árat fizet ezért. 

img_9593_2.JPG

Rákerestem, hogy az IKEA hol gyártatja a termékeit, mennyire környezetszennyező, vagy mennyire bánik kegyetlenül a munkavállalóival. De nem találtam semmi negatívat, sőt az IKEA.COM-on számos videó van arról, hogyan védi a vállalat világszerte a környezetet, illetve, hogy a kivágott fákat, hogy pótolják. Láthatjátok azért van 1-2 bútordarab, amelyeket a svéd áruházláncból vásároltunk. Kb elkerülhetetlen és, ha nem muszáj nem is akarom elkerülni, hiszen bútort azért nem vesz minden évben az ember, vagy legalábbis mi nem szoktunk. Szóval az alapdarabokat meghagynám úgymond hagyományosnak és inkább a kiegészítőkben törekszem arra, hogy környezetkímélők legyenek.

Ahogy korábban írtam a szekrényt átfestettük sötétbarnáról fehérre, vagy a harmadik képen látható kis ládát még évekkel ezelőtt az utcáról kukáztam, a Palotanegyedben találtam lomlatalanításkor. Volt akinek nem kellett, a könyveink viszont imádják és jól is mutat a nappaliban. 

De megoldást jelenthet a lakhelyünk zero waste-esítésének elkezdésében, ha hazai (kézműves) termékeket vásárolunk, leginkább fát, kerámiát, fonott kosarat. Vagy nem veszünk, hanem átalakítunk. Például a boros palack a tetejét levágva, azt valamilyen konyhai tárolóvá "varázsolhatjuk" stb... Ezekkel mind-mind jól fel lehet dobni a lakás különböző pontjait. Bár a Zero Waste a minimalizmus jegyében alakult ki, ettől függetlenül arra bíztat mindenkit, hogy ha szelektál, akkor ne dobjunk ki olyan könnyen semmit. Inkább gondolkozzunk azon, mit és hogyan tudunk újrahasznosítani. Ha régi újítsuk fel, ha hibás javítsuk meg! Azokat a dolgokat, amelyekre valóban nincs szükségünk lomtatalaníthatjuk, vagy adományboltokba vihetjük. 

 

NE MARADJATOK LE SEMMI ÚJDONSÁGRÓL, KÖVESSETEK MINKET A FACEBOOKON IS ITT

VAGY AZ INSTAGRAMON KATÁT ITT, BARNÁT ITT

forrás: Printa, Zero Waste Guide

fotók: Kata és Pinterest

 kata_alairas_kep_1.png

 

A bejegyzés trackback címe:

https://totalpackage.blog.hu/api/trackback/id/tr4913614231

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

img_4826.png

T O T A L P A C K A G E

A Total Package Ruttner Kata mindfulness life coach, szabadúszó újságíró, minőségi életmód blogja. Egy olyan csomag, amelyben egymás után gyűlnek azok a valóságos tapasztalások, melyek által az élet teljes lehet, amelyek által egyensúlyba kerülhetünk. Lassítsunk le együtt a mindennapos rohanásban!

K A P C S O L A T

totalpackage.email@gmail.com

süti beállítások módosítása