Az elmúlt hetekben elég sokat jártunk a Dunakanyarban, ezt végig is követhettétek a blogon, hiszen folyamatosan postoltunk róla. Nem véletlen, hogy arra vitt az utunk, hiszen Magyarország ezen része nem csak az egyik leggyönyörűbb vidék, hanem még közel is van Budapesthez. A környéken pedig van is egy kedves helyünk, a mindössze ezer fős település, a Duna-parti Zebegény. Ennek a mesefalunak nem csak a víz menti vagy a központi része ad egy alap nyugalmi hangulatot, hanem a Duna feletti, azaz a volt szőlőhegy területe is, ahova ha elautóztok ugyanúgy, ahogy mi is rátaláltok majd a Natura Hill ökológiai szemléletű vendégházra, ahol csodálatos a panoráma, a levegő elképesztően tiszta, éjszaka gyönyörűen ragyognak a csillagok és ahol nem csak tudatosan, hanem adottságaiból fakadóan is lelassul az élet. Három napot töltöttünk itt, mutatjuk milyen is volt :)
NE MARADJATOK LE SEMMI ÚJDONSÁGRÓL, KÖVESSETEK MINKET A FACEBOOKON IS ITT
VAGY AZ INSTAGRAMON KATÁT ITT , BARNÁT ITT
A vendégház minden részét, a fenntartható vendéglátás, a slow life és az ökológia szemléletű koncepciót egy fiatal házaspár Hodik Adrienn és Hodik Tibor álmodta, majd alkotta meg. A kezdetek kezdetén érezték, hogy ötletük másnak is tetszeni fog, úgyhogy belevágtak. Eladták budapesti lakásaikat és kemény és rengeteg munkával felépítették vendégházukat, ahol nem csak a kilátás páratlan, hanem a hely séfjének Ruga Endrének a mesterfogásai is. A koncepció tehát fenntartható vendéglátás elvén alapul. De mit is jelent ez pontosan?
A vendéglátás nem csak a gasztro vonalon - a menü kialakításában kizárólag helyben előállított termékeket használnak fel - , hanem minden szegmensében törekszik a fenntarthatóságra. Az épület kialakításánál elsődleges szempont volt az energiahatékonyság. A fűtést és a klimatizálást geotermikus hőszivattyús rendszer végzi. De könnyen lebomló, természetes alapanyagú tisztítószereket használnak és még a csaptelepek is olyan speciálisak, hogy a lehető legkevesebb vizet használják. A szennyvizet pedig biológiailag megtisztítják és mezőgazdasági célra hasznosítják. És ezzel a fenntarthatósági listának még nincs vége, ugyanis az összes szemetet szelektíven gyűjtik, a szerves anyagokat pedig komposztálás után visszajuttatják a természetbe.
A terület egyébként elég nagy, két hektárt foglal el. Ebből a levendulamező fél hektáros, de mintegy hetven különböző gyógy- és fűszernövénynek is létrehoztak egy bemutató kertet még 2015-ben. Nagy hangsúlyt fektetnek arra is, hogy minél több saját terményt tudjanak az asztalra tenni, így az ökológiai körülmények között működő birtokon a következő években egy önellátó konyhakertet, valamint egy kisebb legelőt és takarmányültetvényt is létrehoznak majd.
Nekünk ez az elv, amit a Natura Hill képvisel nagyon nagyon szimpatikus, hiszen a mindennapokban mi is próbálunk a lehető legtudatosabbak lenni a környezetünket érintő dolgokban is, így megnyugtató olyan helyre utazni, ahol tudjuk honnan van a jó minőségű étel amit elénk tesznek, vagy ahol tudjuk, hogy a természetvédelem elsődleges szempont. És persze az sem mellékes, hogy a különböző stílusú szobákban nincsen például TV, az ételeket pedig lassan, slow food szemlélettel hozzák ki. Pontosan azért, hogy a túlpörgött mindennapokból itt tényleg oda tudjuk figyelni az ízekre, a természetre, a másikra és egyáltalán nem utolsó sorban magunkra is.
Natura Hill facebook oldalát ITT találjátok
A vendégházat pedig itt: 2627 Zebegény, Szarvas HRSZ. 0157/84
30 599 5732
booking@naturahill.hu
Fotók: Horváth Barna
NE MARADJATOK LE SEMMI ÚJDONSÁGRÓL, KÖVESSETEK MINKET A FACEBOOKON IS ITT
VAGY AZ INSTAGRAMON KATÁT ITT , BARNÁT ITT
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.