KIALVATLANSÁG, ALVÁSZAVAROK? PRÓBÁLD KI EZEKET A MÓDSZEREKET!

tumblr_onc4z8vhid1shc1wyo1_540_1.jpg

Felgyorsult életünk, a multitasking, a stressz, a telefon, a tablet vagy a tévé fénye is okozhat alvásproblémákat. Akiknél leginkább a stressz vagy a különböző technikai kütyük okozta függőségek miatt alakul ki alvászavar, azoknak több módszer kipróbálása is ajánlatos. És fontos a témára figyelni, ugyanis a huzamosabb ideje tartó kialvatlanságnak szerepe van a magas vérnyomás, a szív és érrendszeri betegségek, diabétesz vagy a rosszindulató daganatok kialakulásában. Kutatások szerint, ha valaki napi hat órát alszik, az 13 százalékkal, de még a hét órát alvók is 7 százalékkal növelhetik saját halálozási kockázatukat. De mit tehetsz, ha nem tudsz elaludni, vagy ha éjszaka felébredsz és nem tudsz visszaaludni? 

KÖVESS A FACEBOOKON, AZ INSTÁN VAGY CSATLAKOZZ A MINDFULNESS PACKAGE CSOPORTHOZ!

tumblr_ov1dznyhvy1qbhipzo1_540.jpg

Először is alakíts ki egy lefekvés előtti rituálét

- ne menj el edzeni késő este, mert felmegy a hőmérsékleted, felpörgeted magad

- ne edd tele magad lefekvés előtt - az emésztés nagy energiaigényű, rontja az alvás minőségét 

- próbálj meg ugyanabban az időpontban lefeküdni és felkelni, vigyél rendszert az alvásodba 

- teremts megfelelő környezetet az alvásodhoz! Legyen sötét, legyen megfelelő, hőmérséklet, legyend csend 

tumblr_oo2229xr361shc1wyo1_540.jpg

és lehet mindfulness is, hiszen ez a módszer is segíti az elalvást, vagy az éjszakai felébredés utáni nem visszaalvást. Hogyan csináld? 

Ne rágódj a múlton, és ne kattogj a jövőn, próbálj a jelenben lenni. Fogadd el, hogy most ez történik veled! Így máris két stresszforrást csillapítottál. Ezután jöhet a mindfulness meditáció. 

Csukd le a szemed, koncentrálj a légzésedre! Lazítsd el a testrészeidet, végig is mehetsz mindegyiken egyenként magadban kimondva a neveiket (pl: ellazul az arcom, ellazul  az állkapcsom, ellazul a nyakam, ellazul a jobb vállam stb... ) Vezesd végig a figyelmedet az egész testeden érezd, ahogy minden porcikád laza. Csak erre figyelj. Majd figyelmedet vezesd a hasi idegközpontba a rekeszizmok alá. Engedd be/vedd ide a levegőt, majd figyelj a mellkasodra és képzeld el, ahogy oda áramlik be a levegő. Ezután térj vissza a hasi légzésre, engedd, hogy az idegvégződések megtelljenek oxigénnel, amely elve nyugatólag hat, egy relaxált állapotban pedig remélhetőleg álomba is ringat. 

Ha valaki huzamosabb ideje, komolyabb alvásproblémákkal küzd érdemes orvost is felkeresni, nem csak relaxációs vagy meditációs eszközökkel próbálkozni! 

KÖVESS A FACEBOOKON, AZ INSTÁN VAGY CSATLAKOZZ A MINDFULNESS PACKAGE CSOPORTHOZ!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://totalpackage.blog.hu/api/trackback/id/tr5613883776

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

img_4826.png

T O T A L P A C K A G E

A Total Package Ruttner Kata mindfulness life coach, szabadúszó újságíró, minőségi életmód blogja. Egy olyan csomag, amelyben egymás után gyűlnek azok a valóságos tapasztalások, melyek által az élet teljes lehet, amelyek által egyensúlyba kerülhetünk. Lassítsunk le együtt a mindennapos rohanásban!

K A P C S O L A T

totalpackage.email@gmail.com

süti beállítások módosítása