ZERO WASTE ÉLETMÓD, HOGY KEVESEBB SZEMETET TERMELJ
Zero Waste Guide, azaz mit jelent a zero waste?

img_5868_2.jpg

A zero waste filozófiával mélyrehatóbban tavaly szeptemberben találkoztam Majoros Zitának a Printa tulajdonosának köszönhetően. Zitával volt egy közös tévés projectünk, a Magellán című műsorba forgattam vele a szemét mentességre törekvő életmódról. Zita nem csak recycling és upcycling, hanem zero waste is. A Printában tavaly nyitott is egy zero waste showroomot, az itt bemutatott termékeket pedig meg lehet vásárolni. Akkor kaptam tőle egy úgynevezett zero waste guide-ot és bár eddig is törekedtem erre az életformára, most januárban, miután a barátnőm mesélt arról, hogy borneoi utazása alatt nem tudott a tengerben fürdeni, annyira szennyezett volt, mindenféle műanyaggal és szeméttel, eldöntöttem, hogy ráhangolódom és elkezdem komolyan csinálni. Nem akarok sok szemetet termelni és az ma már nem elég, hogy vászon shopperrel járok vásárolni, vagy hogy szelektíven gyűjtöm a szemetet. Ennél sokkal nagyobb odafigyelés szükséges. A rovat postjainak megírásában a Printa Zero Waste Guide-ját is segítségül veszem. 

NE MARADJATOK LE SEMMI ÚJDONSÁGRÓL, KÖVESSETEK MINKET A FACEBOOKON IS ITT

VAGY AZ INSTAGRAMON KATÁT ITT, BARNÁT ITT

21430415_10156479130487656_6421133243335465441_n_1.jpg

 MIT JELENT A ZERO WASTE? 

A zero waste egy életfilozófia, amely a hulladékmentesebb életmódra hívja fel a figyelmet. A hulladékmentesebb életmód először csak az ipari termelésnél volt fontos, mára azonban a túlfogyasztás miatt a mindennapjaink része kellene, hogy legyen. A zero waste életmódot követők igyekeznek csökkenteni a fogyasztást és az ezáltal keletkezett szemét mennyiségét. 

MIÉRT IS OLYAN FONTOS? 

Egy átlagember naponta körülbelül 1kg hulladékot termel és ez a mennyiség évente egyre inkább emelkedik. A helyi hatások mellett pedig a globális tényezőkkel is számolnunk kell, ugyanis rengeteg hulladék nem a szemétdombokon, hanem az óceánokban végzi ezzel veszélyeztetve az élővilágot. 

HOGY KEZDHETJÜK EL? 

A zero waste elkezdhető például a vásárlással. Bár jó látni, hogy egyre többen shopperekkel, vászontáskákkal mennek boltba, de ez egyáltalán nem elegendő ahhoz, hogy kellő mennyiségben csökkentsük a naponta termelt szemetünket. A listánkkal a kezünkbe elkezdünk válogatni és amire a kasszához érünk, máris legalább és minimum 4-5 új nejlonzacskót vihetünk haza. De van megoldás! A zöldségeket, gyümölcsöket, pékárukat akár behúzható pamutzsákba tehetjük. Piacon és kisebb helyi kereskedőknél pedig azokat a termékeket is megvehetjük műanyag csomagolás nélkül, amelyeket a közértben lehetetlenség. Piacon például dunsztos üvegbe kérhetünk joghurtot, sajtot, vagy akár más üveg tárolóba húst is. A műanyag palackokat felejtsük el! Magyarországon a csapvíz nagyon jó minőségű. Otthon pedig egy üvegkulacsot megtöltve indulhatunk el, amelyet naponta annyiszor újratölthetünk, ahányszor csak megszomjazunk.

Zero Waste lehet az öltözködés, a konyha, a fürdő, a lakás dekor, a terítés, a tárolás és a tisztítás is. A blogon és az instagramomon folyamatosan friss postokat láthattok a témában. Kezdjétek velem a zero waste életmódot és számoljunk be egymásnak az eredményekről.

forrás: Printa Zero Waste Guide

fotók: Printa és Horváth Barnabás www.hbphoto.hu 

NE MARADJATOK LE SEMMI ÚJDONSÁGRÓL, KÖVESSETEK MINKET A FACEBOOKON IS ITT

VAGY AZ INSTAGRAMON KATÁT ITT, BARNÁT ITT

A bejegyzés trackback címe:

https://totalpackage.blog.hu/api/trackback/id/tr8513608515

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

img_4826.png

T O T A L P A C K A G E

A Total Package Ruttner Kata mindfulness life coach, szabadúszó újságíró, minőségi életmód blogja. Egy olyan csomag, amelyben egymás után gyűlnek azok a valóságos tapasztalások, melyek által az élet teljes lehet, amelyek által egyensúlyba kerülhetünk. Lassítsunk le együtt a mindennapos rohanásban!

K A P C S O L A T

totalpackage.email@gmail.com

süti beállítások módosítása