BOLDOGABBAK AZOK, AKIKNEK FONTOSABB A SZABADIDŐ, MINT A PÉNZ?
Ha sokat dolgozol, mit tehetsz tudatosan a boldogságodért?

screen_shot_2018-02-26_at_19_57_10.png

Kik a boldogabbak, azok akik szívesebben töltik idejüket családjukkal, a hobbijukkal és inkább kevesebbet keresnek, vagy azok akik magasabb fizetésért többet dolgoznak? Erre a kérdésre kereste a választ a British Columbia-i Egyetem kutatása, amely a Social Psychological and Personality Science szaklapban jelent meg. 

NE MARADJATOK LE SEMMI ÚJDONSÁGRÓL, KÖVESSETEK MINKET A FACEBOOKON IS ITT

VAGY AZ INSTAGRAMON KATÁT ITT, BARNÁT ITT

"A kutatás szerint a társadalom kétféle embertípusra oszlik. Azokra akiknek értékes a személyes idő és kevesebbet keresnek, illetve azokra, akik magasabb fizetésért hajlandóak sokat dolgozni."

 

Lejjebb olvashatsz majd a kutatás eredményéről is természetesen, előtte viszont csak annyit személyes szálként, hogy amikor másfél évvel ezelőtt két diplomával és egy life-coach  végzettséggel felmondtam korábbi és legelső munkahelyemen, nagyon féltem. Féltem, hogy mi lesz velem szabadúszóként. Lesz-e elég munkám, amiből majd meg tudok élni? És mi történik  ha egyik napról a másikra nem fognak megtalálni a lehetőségek? De a helyzet tarthatatlanná vált, hisz volt úgy, hogy heti (tehát 5 napra lebontva) 50-60 órát is güriztem és semmi másra nem jutott időm csak a karrierre... Egyáltalán nem voltam boldog, sőt a végén, mindössze 30 évesen súlyos kiégésben szenvedtem. Úgy dolgoztam, mint egy gép, automatizmusok szerint. Amióta viszont többnyire magam osztom be az időmet, magam választom meg mit vállalok el és mit nem, sokkal inkább tudom úgy alakítani az életemet, hogy anyagilag és mentálisan is egyensúlyban legyek. Persze van, hogy túlvállalom magam és egy hét vagy egy hónap nagyon dolgosra sikerül, de akkor a következő időszakban próbálok kiegyenlíteni. Nekem ez volt a megoldás a munka, boldogság egyensúly megteremtésére. Hogy kiléptem és a magam útját járom. Szóval, a lényeg a lényeg,: szerintem fontos a szabadidő. Nagyon is az, hiszen enélkül lehetetlen a feltöltődés. Ha pedig nincs feltöltődés, lehet bármennyi pénz valószínű nem lesz senki sem boldogabb.

Na, de visszatérve... A kutatás szerint a társadalom kétféle embertípusra oszlik. Azokra akiknek értékes a személyes idő és kevesebbet keresnek, illetve azokra, akik magasabb fizetésért hajlandóak sokat dolgozni. Ám a felmérés szerint boldogabbnak vallották magukat azok, akik időt szentelnek a hobbijuknak, kertészkednek, játszanak a gyerekeikkel, mint azok, akik a kimerültségig dolgoznak és a megkeresett pénzüket shopingolások alkalmával elszórják. 

"...boldogabbnak vallották magukat azok, akik időt szentelnek a hobbijuknak, kertészkednek, játszanak a gyerekeikkel, mint azok, akik a kimerültségig dolgoznak és a megkeresett pénzüket shopingolások alkalmával elszórják. " 

 

Az egyetem munkatársai 4600 embert vizsgáltak, hat felmérést készítettek, amelyek egyértelműen rávilágítottak arra, hogy az idő nem munkával való eltöltése elégedettebbé teszi az embert. A kutatás a különböző jövedelmi szintű és nemű embereknél egyaránt igaznak bizonyult. 

A tanulmány azt javasolja azoknak, akik nagyobb hangsúlyt szeretnének fektetni az idejükre, mint a pénzre, hogy törekedjenek rövidebb munkaidőre, keressenek segítséget házimunkák elvégzéséhez, esetleg vállaljanak önkéntes munkát. Az is kiderült, hogy időskorra sokan megtanulják az általános igazságot, mely szerint a pénz nem boldogít, hiszen több idős ember válaszolta, hogy többre értékeli a szabadidőt, mint a pénzt és azt is mondták, hogyha visszatekerhetnék az idő kerekét kevesebbet dolgoznának. 

Ha viszont azt nem tehetjük meg, hogy segítséget kérünk, vagy csökkentjük a munkaidőnket, akkor legalább a szabadidőnkben legyünk tudatosak és töltsük el olyan dolgokkal, amelyekből táplálkozhatunk a hét további napján is. 

img_5949.JPG

TIPPJEIM A TUDATOS IDŐTÖLTÉSHEZ 

- szabadidődben próbálj leginkább olyan dolgokkal foglalkozni, amelyek feltöltenek

- legyél minél több időt a természetben, így biztosan megtöröd a munka monontonitását

- légy a jelenben, próbálj figyelni olyan részletekre az életedben, amelyeket korábban észre sem vettél (mindfulness)

- találj, vagy gyakran foglalkozz a hobbiddal 

- próbálj ki olyan dolgokat, amelyeket eddig még nem tettél meg 

A mindennapokban pedig akár a mindfullness technikát is alkalmazhatjuk, csakhogy a pörgés mellett észrevegyük a pici dolgokat, a rendszer részleteit, amelyeknek a csodáját, ha meglátjuk, akkor az egész is szebbé varázsolható. 

Mindfulness technikáról ITT olvashattok 

forrás: mindennapi pszichológia, ruttner kata coaching

 

NE MARADJATOK LE SEMMI ÚJDONSÁGRÓL, KÖVESSETEK MINKET A FACEBOOKON IS ITT

VAGY AZ INSTAGRAMON KATÁT ITT, BARNÁT ITT

BLOGLOVIN ITT

A bejegyzés trackback címe:

https://totalpackage.blog.hu/api/trackback/id/tr8613692658

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

img_4826.png

T O T A L P A C K A G E

A Total Package Ruttner Kata mindfulness life coach, szabadúszó újságíró, minőségi életmód blogja. Egy olyan csomag, amelyben egymás után gyűlnek azok a valóságos tapasztalások, melyek által az élet teljes lehet, amelyek által egyensúlyba kerülhetünk. Lassítsunk le együtt a mindennapos rohanásban!

K A P C S O L A T

totalpackage.email@gmail.com

süti beállítások módosítása