EGYPERCES MINDFULNESS TECHNNIKÁK ELFOGLALTAKNAK

pexels-photo-612892.jpeg

A mindfulness technikákat, vagy a meditációt minden nap próbálom beleilleszteni az életembe. Leginkább este tudok elcsendesedni, ilyenkor szoktam meditálni, amelyben mostanában egy nagyon hasznos app az Insight Timer is a segítségemre van. Napközben dolgozom, sokszor olyan multitasking üzemmódban, hogy csakis a reggel összeírt  TO DO LISTemnek köszönhetően nem felejtek el dolgokat. Gondolom sokan hasonlóan működtök így, egy ilyen életmódba pedig a mindfulnesst nem a legkönnyebb rendszeresen beilleszteni. DE nem lehetetlen. :) Hisz nekem is megy! :) Összegyűjtöttem néhány tippet, ami segíthet azoknak, akik nagyon elfoglaltak, de mégis szükségük van az elcsendesedésre.

NE MARADJATOK LE SEMMI ÚJDONSÁGRÓL, KÖVESSETEK MINKET A FACEBOOKON IS ITT

VAGY AZ INSTAGRAMON KATÁT ITT, BARNÁT ITT

1. FIGYELJ REGGEL AZ ÍZEKRE, ILLATOKRA - az ízekre és illatkra való figyelésről már olvashattál korábban a 6 hetes mindfulness tréning egyik témájaként. A lényeg itt az lenne, hogy miután felkelsz a kávé, a tea, vagy a reggeli elfogyasztása ne automatizmus legyen. Tehát ne úgy csináld ezeket a tevékenységeket, ahogy nap-nap után megszoktad! Ne nyomkodd a telefonod vagy ne végezz közben valami teljesen más dolgot is! Ülj le és figyelj arra amivel foglalkozol, legyél a jelenben! Ha eszel, akkor egyél, ha iszol akkor igyál! Figyeld meg a formákat, figyeld meg az ízeket! Kezdetben egy perc biztosan nem megerőltető és nagyon érdekes tapasztalás.  

"Hisz a tudatos mozgással szorosabbra fűzhetjük a kapcsolatot az agy és a test között.  Amikor a testünk feszült és merev, akkor valószínűleg a gondolataink is rugalmatlanok."

 

2. GYAKOROLD A MINDFUL SÉTÁT - erről a technikáról is volt már szó, akkor amikor a tudatos mozgásról írtam, ITT olvashatjátok el. Ennek a módszernek is az a lényege, ahogy minden mindfulness technikának, hogy az adott cselekvésre figyelj és a jelenben legyél. Ha egyik helyről mész a másikra, figyeld meg a lépteidet, a tartásodat, az egyensúlyt és mindent ami a mozgsásoddal kapcsolatos. Hisz a tudatos mozgással szorosabbra fűzhetjük a kapcsolatot az agy és a test között.  Amikor a testünk feszült és merev, akkor valószínűleg a gondolataink is rugalmatlanok. A tudatos jelenlét gyakorlásával ráhangolódhatunk minden testrészünkre, figyelhetünk minden feszülésre, vagy ellenállásra, észleljük amikor az elménk magával akar sodorni.

"A hasban nagyon sok az idegvégződés, így ha oda is áramlik a levegő, akkor az oxigén feltölt és megnyugtat."

 

3. FIGYELJ A LÉGZÉSEDRE - nekem ez az egyik kedvenc technikám, de valószínű a vipassana meditáció miatt  szeretem ezt a legjobban. A légzésre való figyelés (főleg ha teljes jógalégzéssel lélegzünk, tehát, ha a kulcscsonthoz, a tüdőbe és a hasba is áramlik levegő) a legegyszerűbb módja annak, hogy a jelenbe kerüljünk. A hasban nagyon sok az idegvégződés, így ha oda is áramlik a levegő, akkor az oxigén feltölt és megnyugtat. Próbáljátok ki! Ezt tényleg bárhol lehet végezni, az irodában, a buszon, vagy akár valahol várakozás közben.

4. MEDITÁLJ ESTÉNKÉNT LEFEKVÉS ELŐTT - oké, ez nem egy egyperces folyamat. Minimum 9 perccel több.  De este általában több ideje van az embernek, mint napközben. Én lefekvés előtt  biztosan adok magamnak minimum 10 perc énidőt, amit meditálásra fordítok. Nagyon jót tesz, teljesen lenyugtat és reggel is sokkal kipihentebben ébredek. Azt tapasztaltam, hogy ha minden nap meditálsz, akkor már egy hét alatt érezheted a hatását. Rengeteg app is segítségedre lehet ebben. Ezekről ITT írtam bővebben.  

NE MARADJATOK LE SEMMI ÚJDONSÁGRÓL, KÖVESSETEK MINKET A FACEBOOKON IS ITT

VAGY AZ INSTAGRAMON KATÁT ITT, BARNÁT ITT

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://totalpackage.blog.hu/api/trackback/id/tr4613675484

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

img_4826.png

T O T A L P A C K A G E

A Total Package Ruttner Kata mindfulness life coach, szabadúszó újságíró, minőségi életmód blogja. Egy olyan csomag, amelyben egymás után gyűlnek azok a valóságos tapasztalások, melyek által az élet teljes lehet, amelyek által egyensúlyba kerülhetünk. Lassítsunk le együtt a mindennapos rohanásban!

K A P C S O L A T

totalpackage.email@gmail.com

süti beállítások módosítása